Увага на стіл!

16.04.2015
Увага на стіл!

Смачні чаї на травах зміцнюють імунітет і очищають організм. (з сайта naluzhaiyke.ru)

Після «зимової сплячки» організм потребує енергії, аби швидко повернутися в добру форму. Лікарі-дієтологи радять «упорядкувати» своє харчування тим, хто прагне зміцнити імунітет і зустріти теплий сезон у доброму настрої та відмінному здоров’ї. Отже, лікарі переконані, що насамперед слід обмежити себе у смажених, копчених, надто жирних і гострих стравах, а також додати до раціону продукти та напої, що сприяють детоксикації організму, активізують роботу ферментів печінки, очищають кишечник, налагоджують метаболізм (обмін речовин).

Що тут може стати в пригоді? Фахівці здорового харчування називають з-поміж іншого різноманітні трав’яні чаї, селеру та морські водорості (капусту).

«Трав’яні чаї, відвари, настоянки — це здорова альтернатива напоям, що містять кофеїн, і, відповідно, окислюють кров, — вважає лікар-дієтолог Олена Мостова. — Для весняного чаювання добре підійдуть трави, що мають противірусні, антиоксидантні властивості: м’ята, липа, чабрець, шипшина, кульбаба. Замість цукру до трав’яного чаю слід додавати мед або інший природний підсолоджувач (скажімо, траву стевію)».

Селера має здатність не тільки нормалізувати метаболізм, а й допомагає виводити зайву рідину з організму, підвищує стійкість проти консервантів та інших шкідливих добавок, якими «нашпиговані» продукти супермаркетів. Лікарі радять додавати цей овоч до супів, овочевих коктейлів на основі томатного соку.

Морська капуста — мало шанована страва на столі українців. А даремно. Адже морські водорості містять багато йоду та антиоксидантів, що допомагають організму боротися з окисленням (а отже, протистоять процесам старіння). Морська капуста має специфічний смак, але її можна додавати до салатів, овочевих соків, і, таким чином, «обманювати» смак iз благородною для здоров’я метою.

Водночас дієтологи нагадують, що є продукти, яких бажано уникати, оскільки вони «забирають» молодість. Скажімо, тваринні жири засмічують кишечник, додатково навантажують підшлункову залозу. Вони є джерелом «поганого» холестерину, що провокує серцево-судинні захворювання. Краща альтернатива — рослинні жири, які допомагають організму очиститися від шкідливих речовин, поліпшують інтенсивність засвоєння жиророзчинних вітамінів, позитивно впливають на зовнішність.

Тим, хто хоче виглядати молодо, краще не вживати алкоголь. Спиртні напої призводять до дефіциту в організмі активних речовин, які йдуть на нейтралізацію інтоксикації від алкоголю. Єдиний розумний виняток — невеликі порції натурального червоного вина, яке містить поліфеноли, корисні для судин.

Замість білого хліба дієтологи радять вживати цільнозерновий, що містить клітковину та вітаміни групи В. Лікарі нагадують, що недостатнє вживання свіжих фруктів і овочів спричиняє зменшення в організмі кількості вітамінів і антиоксидантів, відтак зростає ризик передчасного старіння шкіри.

Не варто забувати і про жирні кислоти Омега-3, які містяться в жирних сортах риби (скажімо, скумбрії). Ці речовини забезпечують еластичність судин, дозволяючи уникати серцево-судинних захворювань, а також активізують розумову діяльність і покращують стан шкіри.