Шевченко — в автобусі

15.04.2015

У пасажирів дніпропетровських маршрутних автобусів та метро розпочалося принципово нове життя. Принаймні чогось подібного історія обласного центру дотепер не знала — пiсля Великодня у транспорті з’явилися плакати не рекламні, а з віршами українських поетів. А з 4 травня вірші українських поетів «оселяться» і в дніпропетровському електротранспорті.

Така ідея отримала право на життя у рамках реалізації проекту «Розмовляй українською 24 години», яким переймається Дніпропетровська обласна молодіжна рада.

Авторів, чиї вірші прикрасили салони міського транспорту, визначили шляхом голосування у соціальних мережах. Найбільше голосів набрали Василь Симоненко, Іван Котляревський, Ліна Костенко, Тарас Шевченко, Володимир Сосюра, Леся Українка.

Творами класиків організатори акції обмежуватися не збираються. «Ми сподіваємося вийти і на молодих поетів нашого регіону, щоб популяризувати і їхні твори у транспорті», — розповів «УМ» голова Дніпропетровської обласної молодіжної ради Сергій Кривогуз.

Ідея українізації саме через транспорт в обласному центрі не нова. Ще на початку 90-х років одним із перших у вагонах центрального трамвайного маршруту № 1 розповідати про зупинки українською та надавати іншу корисну інформацію став приємний чоловічий дикторський голос. До речі, належав він відомому акторові, художньому керівнику Дніпропетровського моно-театру «Крик» Михайлові Мельнику, нині — народному артисту України.