«Озерний вітер» від Покальчуків

15.04.2015
«Озерний вітер» від Покальчуків

Волонтери сподіваються, що творчий дух братів Покальчуків допоможе дітям учасників АТО та переселенцям створити свій креативний простір і знайти себе в житті.

У родинному обійсті відомих в Україні братів Покальчуків — на жаль, уже покійного письменника Юрія Покальчука та його брата, соціального психолога Олега Покальчука — волинські волонтери взялися облаштовувати своєрідний культурний центр. Саме останній ще восени запропонував місцевим волонтерам використати батьківську хату та подвір’я, що лишилося в Луцьку, з користю для міста та бійців АТО.

Ті з вдячністю прийняли подарунок, однак довгий час до будиночка, що на Ковельській, в активістів Волинського координаційного центру допомоги бійцям АТО якось не доходили руки, бо були інші важливіші справи. Втім, коли вони приїхали і подивилися на будиночок, то зрозуміли: тут має бути щось незвичне. Так з’явилася ідея створити на базі родинного гніздечка Покальчуків креативний простір, який отримав назву однойменного роману Юрія Покальчука «Озерний вітер». Кілька десятків молодих людей взялися за прибирання території та будинку, тож невдовзі тут мають відкритися творчі майстерні для дітей — у першу чергу тих, чиї батьки воюють на сході, та переселенців.

Саме тут тренери й відомі майстри навчатимуть дітлахів азам гончарства, живопису, іноземних мов, туризму тощо. «Окрім того, що дітлахи зможуть розвивати свої таланти і здібності, ми плануємо використати оселю відомих в Україні земляків і як привабливий туристичний об’єкт. Територія дозволяє тут зробити цікаві й корисні речі для громади Луцька. Хочемо посадити гарний сад, поставимо сцену, тут проходитимуть цікаві творчі зустрічі та імпрези. Ведем переговори зі скульпторами, які виготовлять дерев’яні фігурки героїв роману Юрія Покальчука «Озерний вітер», що прикрасять територію. Плануємо також видати однойменну дитячу розмальовку. Тобто певним чином популяризуватимемо і творчість цього письменника», — ділиться планами один зі співкоординаторів проекту Сергій Рижков. Зацікавлять туристів і незвичні сучасні сувеніри, які тут продаватимуть «Діти, котрі займатимуться у різних студіях, теж зможуть тут продавати свої вироби, щоб придбати необхідні матеріали для творчості, тобто заняття будуть певною мірою самодостатніми й самоокупними. Наголос робимо на традиційних волинських ремеслах, бо це завжди цікавить туристів. Думаємо, через два місяці проект уже почне працювати», — каже Рижов.

Луцькі волонтери сподіваються, що до реалізації їхнього креативного проекту долучаться добродійники, щоб скромна, на перший погляд, оселя справді стала цікавим культурницьким осередком. Бо насправді роботи тут вистачить усім.