«Слово важливіше за кулі»

10.04.2015
«Слово важливіше за кулі»

Надзвичайний і Повноважний Посол Палестини в Україні др. Мохаммед Аль-Асаад.

Приводом до розмови з представниками українських ЗМІ посла Палестини в Україні д-ра Мохаммеда Аль-Асаада стала новина про офіційний вступ 1 квітня Палестини до Міжнародного кримінального суду (МКС). У компетенцію цього органу входить переслідування за військові злочини і злочини проти людяності. З цього дня на палестинців розповсюджується дія Римського статуту, і вони можуть подавати до МКС позови про порушення на їхній території міжнародного кримінального права. Ізраїль виступає проти членства Палестини в МКС.

Пан посол розповів, що статус члена Міжнародного кримінального суду дасть можливість його країні не тільки позитивно вплинути на ізраїльсько-палестинський конфлікт, а й змінити розстановку сил у регіоні.

Посол Палестини в Україні торкнувся минулих виборів в Ізраїлі. Він розповів про передвиборчу кампанію прем’єр-міністра Ізраїлю Нетаньяху, в якій він заявляв неодноразово про три головні речі: невизнання держави Палестина, необхідність визнання єврейського характеру Ізраїлю і розширення будівництва поселень, особливо в Східному Єрусалимі. Такі заяви викликали низку гучних засуджень з боку інших країн світу. Перша реакція була від уряду США, на чолі з його президентом Бараком Обамою, який заявив, що рішення палестино-ізраїльського конфлікту можливе тільки мирним шляхом, через переговори і створення двох незалежних держав. Обама також закликав Нетаньяху до завершення окупації палестинських територій, одночасно виступаючи за безпеку Ізраїлю. Д-р Мохаммед Аль-Асаад наголосив, що Палестина не втручається у внутрішні справи Ізраїлю, але сподівається, що новий уряд визнає державу Палестина. У даному контексті пан посол нагадав, що в 2012 році Палестина була визнана державою не членом ООН, а останнім часом парламенти багатьох європейських країн визнали офіційно державу Палестина, серед них: Італія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Франція та ін. Д-р Мохаммед Аль-Асаад наголосив, що саме уряд Швеції, а не тільки парламент визнав державу Палестина зі столицею у Східному Єрусалимі. Посол висловив сподівання, що всі європейські країни підуть шляхом Швеції і визнають державу Палестина з ії столицею в Східному Єрусалимі.

Якщо сьогодні посол Палестини в Україні Мохаммед Аль-Асаад не може назвати точну цифру, яка б охарактеризувала економічні відносини між Палестиною і Україною, то це лише через те, що досі між Палестиною та Ізраїлем діє укладений паризький договір. Згідно з ним дуже складно визначити, який товарообіг існує між Україною та Палестиною. Багато палестинських фірм, що торгують в Україні, змушені здійснювати фінансові операції через Ізраїль. Єдиний показник, який зазначає пан посол — це митні збори, призначені Палестині, і становлять вони 120 мільйонів доларів на місяць. Спочатку вони надходять до Ізраїлю, а потім уже до Палестини, а Ізраїль бере за це 3 відсотки від загальної суми. Це податки від торгівлі між Палестиною та іншими країнами світу, в тому числі Україною. Пан посол також зазначив, що наразі вже більше чотирьох місяців Ізраїль заморожує палестинські кошти.

Д-р Мохаммед Аль-Асаад, оцінюючи українсько-палестинські відносини, наголосив, що позиція його країни базується на цілісності України, і побажав миру і процвітання нашій країні та її народу. Історія палестино-ізраїльського конфлікту свідчить, що українську кризу слід вирішувати політичним шляхом за столом переговорів. Повноважний представник Палестини сподівається на тісний політичний діалог між Палестиною та Україною.

Наші народи давно мають міцні зв’язки у багатьох сферах життя, — продовжив дипломат. У Палестині проживають близько п’яти тисяч українок, які вийшли заміж за його співвітчизників і стали повноправними громадянками країни, працюючи у закладах освіти, культури, в економіці. В Україні навчаються 1200 студентів, 750 з яких мають палестинський паспорт, інші — біженці. Надзвичайно багато випускників українських вузів сьогодні працюють у міністерствах країни, а міністр охорони здоров’я — випускник медичного університету ім. Богомольця. Нині в Україні створено три комітети палестинської діаспори, що опікуються розвитком середнього бізнесу. Так, відомий палестинський підприємець, який орендував 25 га землі і вирощує на ній сільгоспкультури. Інші у Житомирській та Вінницькій областях успішно розвивають молокопереробну та кондитерську галузі.

Мохаммед Аль-Асаад дуже сподівається на активний туристичний бізнес між Палестиною та Україною. Щороку на їхню святу землю приїздить до 120 тисяч прочан. Сприяє цьому і відсутність візового режиму, і вдала робота міжнародних туристичних виставок. Проте, підкреслив дипломат, існує багато прекрасних культурно-природних об’єктів, що ще не розкручені туроператорами і чекають на непідробний захват українських туристів.

Говорячи про туризм, посол Палестини розповів і про Міжнародну туристичну виставку, яка пройде у місті Віфлеємі в червні цього року. Вона організована у співпраці з Міжнародною організацією туризму. Мета цієї конференції — стимулювати туристів приїжджати до Палестини і зупинятися в палестинських готелях, а також залучити інвестиції у сферу туризму в Палестині.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>