Рука підтримки

10.04.2015
Рука підтримки

Президент України Петро Порошенко міцно тримає президента Польщі Броніслава Коморовського за обіцяну «руку підтримки». (Юрія САПОЖНІКОВА.)

В історії відносин України та Польщі було багато дуже складних і болісних для обох народів моментів. Але сьогодні саме Польща — наш найбільший друг у Європейському Союзі. На цьому наголосив і президент сусідньої держави Броніслав Коморовський, який учора в рамках свого дводенного візиту до Києва виступив з трибуни Верховної Ради. Це — також історичний момент, оскільки досі польські президенти в українському парламенті не виступали (у грудні минулого року Президентові України Петру Порошенку також надали трибуну в Сеймі Польщі).

«Коли у 2014 році гурт «Тарака» співав пісню «Подай руку Україні», в серця поляків запали ці слова. І тут, на Батьківщині поета Тараса Шевченка, не можна не згадати про подібність цієї пісні з його віршем «До поляків», де він закликає: «Подай руку козакові». Польща подає руку Україні. Польща робить і зробить усе, щоб Україні подали руку інші країни вільного Заходу», — заявив Коморовський, наголосивши, що «рука Польщі — це не питання політичної кон’юнктури, а наше розуміння історичних процесів, які сприяють баченню України як важливого партнера і сусіда. Йдеться не про минуле, а про майбутнє польсько-українських відносин. Хоча його бачення вкорінене в минулому». Пан президент також нагадав, що коли в минулому поляки й українці боролися одне з одним, «із того завжди користався хтось третій, хтось, хто зазіхав на нашу незалежність і свободу».

За словами Коморовського, Україна має бути частиною Європи, адже це є запорукою її — Європи — стабільності і безпеки: «Сьогодні, коли сини України гинуть на сході, захищаючи свою незалежність, вони також захищають Європу від повернення імперського мислення. Від рішень, які загрожують усій Європі. Не можна не бачити, що в Україні є солдати, танки, БТРи, зенітні установки агресора. З брехнею світ пройдеш, але назад не повернешся — так говорить українське прислів’я. Сьогодні цієї брехні недобачають лише сліпі. Західний світ мусить зрозуміти, що буде безпечний тоді, коли буде безпечною Україна».

Глава Польської держави пообіцяв, що Варшава всіляко підтримуватиме Київ на шляху інтеграції в ЄС, зокрема, у питанні надання Україні безвізового режиму і проведення реформ. «Нам це вдалося, і вам це вдасться. Я знаю смак успіху після важких рішень», — зазначив Коморовський. І пригадав польський досвід, який «чітко говорить — у час найбільшої загрози іноді найлегше знайти в собі глибоку готовність до дій, до проведення реформ».

Свій виступ президент Польщі завершив словами: «За нашу і вашу свободу! Хай живе вільна, демократична і європейська Україна!», після чого у пленарній залі пролунав Гімн України.

Напередодні, за підсумками переговорів двох президентів, стало відомо, що Польща надасть Україні кредит у розмірі 100 мільйонів євро. Як повідомив Петро Порошенко, 50 мільйонів із цієї суми планується використати для розбудови пунктів пропуску, прикордонних переходів на українсько-польському кордоні, а ще 50 — на переобладнання електростанцій, зокрема, для переведення їх з антрациту, який видобувається в зоні АТО, на інше вугілля.

Польща, за словами Броніслава Коморовського, підтримуватиме й рішення про направлення миротворчого контингенту на Донбас, навіть якщо Рада Безпеки ООН ухвалить інше рішення. Водночас Порошенко заявив, що останнім часом шанси направлення в Україну миротворчої місії ООН «значно підвищилися». Проблема полягає насамперед у тому, який механізм буде використано, адже Росія має право заветувати будь-яке рішення Радбезу ООН.

Після виступу президента Польщі у Верховній Раді вони разом із Президентом України та першими леді відвідали Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» — одне з найбільших поховань жертв тоталітаризму. Де вшанували пам’ять загиблих від комуністичного терору українців, поляків та представників інших народів. Відзначивши, що й цей трагічний момент спільної історії є символічним. За словами Петра Порошенка, події в Биківні, де були розстріляні й поховані тисячі жертв НКВС, стали відлунням вересня 1939 року, коли Адольф Гітлер разом із Йосипом Сталіним розв’язали Другу світову війну і спробували поділити Європу. «Аншлюс, анексія, окупація — наш східний сусід щойно освіжив в нашій пам’яті, що це таке», — відзначив Президент.

Тепер же пам’ять про страшні часи терору зміцнює прагнення України та Польщі «разом будувати майбутнє, у якому головною цінністю є людина, її життя, її права та свободи»...

Візит Броніслава Коморовського в Україну став його останньою закордонною поїздкою перед президентськими виборами, що відбудуться в Польщі 10 травня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>