НОВИНИ ПЛЮС

08.04.2015

Більшість росіян надалі підтримує анексію Криму

70% громадян Росії й надалі підтримують дії російської влади щодо анексії Криму. Про це свідчить останнє опитування «Левада-центру», проведене в березні. Згідно з цим дослідженням, лише кожен п’ятий опитаний вважає, що від приєднання Криму більше шкоди, ніж користі. На запитання «Як ви вважаєте, які відчуття викликає в Україні приєднання Криму Росією?» 38% опитаних відповіли: «Ненависть до Росії в цілому».

64% респондентів також висловили впевненість, що Євросоюз продовжить санкції проти Росії, запроваджені через анексію Криму навесні 2014 року. При цьому зростає невдоволення контрсанкціями — забороною на імпорт продуктів з ЄС та США, які запровадила Росія у відповідь на санкції Заходу. Якщо в серпні 2014 року обурених такими діями російської влади було 13%, то в березні 2015 року — вже 25%. Зросла також кількість людей, яким контрсанкції завдали суттєвої шкоди, — з 5% до 18%.

Країни Балтії проводять спільні військові навчання

На латвійському полігоні в Адажі відбуваються військові навчання Gungnir-2015, у яких бере участь Балтійський батальйон — сили реагування НАТО з Естонії, Латвії і Литви. Як повідомляє Sargs.lv, метою навчань, у яких загалом задіяно тисячі військовослужбовців, є підготовка національних контингентів і вдосконалення дій підрозділів батальйону.

У понеділок підрозділи естонської армії розпочали військові навчання за участю ВПС США. Крім того, бійці спецпідрозділів Латвії і США розпочали навчання в Ризі над Даугавою.

Греція таки вимагатиме від Німеччини репарацій

Уряд Греції таки наполягатиме на виплаті Німеччиною репарацій за злочини нацизму та збитки, завдані під час Другої світової війни. Берлін наполягає на тому, що ФРН оплатила свої зобов’язання іще в 1960-х роках. Натомість Афіни, де зараз заправляє влада лівих радикалів, не відступаються. Як повідомляє «Німецька хвиля», заступник міністра фінансів Греції Дімітріс Мардас заявив, що уряд нарахував німцям «репараційного» боргу на 278,7 мільярда євро, включно з 10,3 мільярда за так звану «примусову позику», яку брали нацистські окупаційні сили. Мардас уточнив, що розрахунки були представлені Державною рахунковою палатою Греції.

Нагадаємо, що нинішній борг Греції перед міжнародними кредиторами становить близько 240 мільярдів євро.

Парад Перемоги в Москві

Армія Сербії візьме участь у військовому параді з нагоди 70-річчя Перемоги в Москві. Як повідомляє «Німецька хвиля», таке рішення ухвалив президент країни Томислав Ніколіч, який і сам приїде в Москву на запрошення Кремля. У повідомленні міністерства оборони Сербії йдеться про те, що сербські військові перебуватимуть у російській столиці 9 травня на запрошення міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>