Хвилина немовчання. Лише одна?

08.04.2015
Хвилина немовчання. Лише одна?

Великий Москворецький міст, на якому вбили Бориса Нємцова, вчора знову потопав у квітах. (з сайта http://olgastipel.livejournal.com.)

Учора, в день великого християнського свята Благовіщення, минуло 40 днів із часу вбивства опозиційного російського політика Бориса Нємцова. У Росії та світі його пам’ять вшанували «хвилиною немовчання». «Ми приносимо квіти на місце вбивства — їх прибирають. Ми влаштовуємо концерт пам’яті Бориса Нємцова — його забороняють. Нам дають зрозуміти, що краще забути. Але ми — пам’ятаємо. 7 квітня об 11-й ранку, хоч би де ви перебували — в Москві, поряд із Кремлем, на Великому Москворецькому мосту, в будь-якому місті країни або поруч із російськими посольствами в інших країнах — в пам’ять про Бориса Нємцова ми просимо всіх пішоходів зупинитися на хвилину, всіх автомобілістів — подати звуковий сигнал. Ми пам’ятаємо. Нас чути», — написали організатори акції, що поширювали свій заклик через соцмережі та ті більш-менш незалежні ЗМІ, які ще залишилися в Російській Федерації на чолі з Володимиром Путіним.

Звісно, не було цього дня порожньо і на Москворецькому мосту, де за півгодини до опівночі 27 лютого пролунали фатальні для Нємцова постріли. Від самого ранку москвичі несли до місця вбивства політика квіти і свічки. Після «хвилини немовчання» в Климентівському храмі, поряд із будинком на Малій Ординці, де жив Нємцов, відбулася панахида. А телеканал «Дождь» провів марафон пам’яті загиблого, у якому взяли участь родичі, друзі Нємцова та музиканти: група «Браво», Андрій Макаревич, ДДТ, «Нічні снайпери», «Бі-2», Святослав Вакарчук. Попри те, що «Дождь» — платний канал, його керівники пообіцяли, що на час марафону ефір буде відкритим для всіх.

Насправді друзі Нємцова хотіли організувати в Москві пам’ятний концерт, на якому погодилися виступити, без жодних гонорарів, згадані вище та ще деякі музиканти (Юрій Шевчук, Петро Наліч, «Чайф» тощо). Зрозуміло, що і вхід мав бути безплатним. Але жоден культурний майданчик не наважився надати сцену для його проведення. Окрім «Зеленого театру» Стаса Наміна в парку Горького, але відбулося це вже в «останній момент», і організувати захід там не було часу.

Як запевнила мерія Москви, заявок на проведення в цей день масових акцій до неї не надходило. Натомість соратники Бориса Нємцова по опозиції звернулися до мера російської столиці Сергія Собяніна з пропозицією встановити пам’ятний знак на місці вбивства політика або перейменувати Москворецький у Нємцов міст. Як повідомляє агенція «ТАСС», звернення підписали співголова РПР-ПАРНАС Михайло Касьянов, члени політради партії Костянтин Мерзлікін та Ілля Яшин, колишній співголова РПР-ПАРНАС Володимир Рижков, екс-депутат Держдуми Геннадій Гудков, депутат Держдуми Дмитро Гудков, колишній міністр економіки в уряді Єгора Гайдара Андрій Нечаєв і лідер Партії прогресу Олексій Навальний.

«Борис Нємцов увійшов в історію нашої країни як яскравий політичний і державний діяч, чия доля нерозривно пов’язана з долею нової демократичної Росії. Він був одним із тих, хто взяв на себе відповідальність за долю країни в складний посткомуністичний перехідний період, проводив реформи, будучи послідовним і принциповим прихильником демократичних основ розвитку Російської Федерації», — наголошується в листі. Відповіді від мерії поки що не надходило.

Натомість у Санкт-Петербурзі місце для проведення вечора пам’яті знайшлося, хоч і невелике. На «камерний» концерт прийшли політики, громадські діячі, вчені, громадські активісти.

Нагадаємо, у справі про вбивство Бориса Нємцова заарештовано п’ятьох обвинувачених: Заура Дадаєва, Анзора Губашева, Хамзата Бахаєва, Тамерлана Ескерханова і Шадіда Губашева.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>