Петро таки вийшов

08.04.2015

Епопея з допитом лідера Компартiї екс-депутата Петра Симоненка в стінах СБУ минулася майже безболісно: фігуранта поки що не зрозумілого провадження ніхто не заарештовував. Вийшовши до преси після допиту, який позавчора тривав десять годин, Симоненко заявив: він — лише свідок. Але свідок чого, очільник комуністів не уточнив.

Раніше прес-служба СБУ заявляла, що Симоненка допитуватимуть у справі, пов’язаній iз державною безпекою. Приводом стали деякі висловлювання Симоненка та його участь у з’їзді КПРФ у Москвi. Проте від вечора понеділка офіційні особи СБУ цю тему більше не коментують.

Сам же комуністичний вождь усіляко підкреслює свою законослухняність: іще перед допитом він встиг наголосити, що виступав та виступає за територіальну цілісність України. А після відвідин слідчого заявив таке: «Жодних претензій до мене як до лідера партії з тих питань, які викликали жвавий інтерес у засобів масової інформації, немає. Я як був свідком, так і залишився свідком (...). Слідчого задовольнили мої відповіді, що Компартія діє в рамках Конституції і законів України».

Симоненко акцентує: йому не інкримінували жодного злочину. Відтак складається враження, що в стінах СБУ відбулася звичайна світська бесіда за чашкою чаю. Проте не все так безхмарно: Симоненко таки образився на слідчих. По-перше, лідер комуністів продовжує говорити про політичне переслідування, наполягаючи на тому, що зараз в Україні відбувається «найжорсткіша боротьба з інакомисленням»; а по-друге, як передає «РБК-Україна», Симоненко пообіцяв подати на СБУ до суду. Мотивація така: сам він суворо дотримується підписки про нерозголошення таємниці слідства, тоді як Служба безпеки ці таємниці розголошує, вдаючись до фальсифікації та компрометування Симоненка.

Інтрига наразі полягає в тому, чи будуть проводити з ним подальші слідчі дії. Про це обидві сторони процесу поки що мовчать.