«Трибунал» Ради

08.04.2015
«Трибунал» Ради

Мітинг навколо трибуни — звичне явище. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

На поточний пленарний тиждень депутати запланували чимало корисних речей. Зокрема, зміни до законів про СБУ та про Прикордонну службу, розгляд правового режиму воєнного стану та принципи фінансування політичних партій. Плюс зміни до Кримінального кодексу щодо відповідності за публічне заперечення військової агресії Росії. У підсумку ж перший робочий день учора почався зі штурханини біля стратегічно важливого об’єкта Верховної Ради. «Трибуна належить не вам, а українському парламенту. І всі мають право нею скористатись», — намагався присоромити тих, хто блокував роботу Ради, спікер Володимир Гройсман. Пристрасті довкола трибуни були пов’язані з вимогою ухвалити створення тимчасової слідчої комісії та викликати на «килим» до ВР членів уряду. Серед блокувальників — представники «Свободи», Радикальної партії та позафракційні.

Олег Ляшко не був би Олегом Ляшком, якби не осідлав ще й тему тарифів і не вимагав би посадовців «на розмову». «Те, що турбує громадян — падіння рівня життя. Мільйони громадян позбавлені можливості оплачувати тарифи на комунальні послуги, які зростають. Ми створили ТСК iз розслідування тарифів і стверджуємо, що вони у два-три рази завищені — в основному через монополії. Ми кличемо сюди уряд, щоб він пояснив, як формуються тарифи, і як люди отримують допомогу», — заявив керівник «радикальної» фракції.

Його поведінка не сподобалась «Самопомочі». У такий спосіб боротися з монополіями та корупцією — неконструктивно, вважає Олег Березок: «Те, що відбувається у Раді зараз — це вакханалія. Якщо є необхідність створення ТСК, щоб розслідувати питання тарифів — створюйте. Навіщо щось блокувати?»

Нечисленні «свободівці» обіцяли стояти під трибуною доти, доки не буде створено парламентську слідчу комісію для аналізу заяв колишнього керівника Держфінінспекції Миколи Гордієнка. Екс-посадовець звинуватив у корупції урядову верхівку. Створення ТСК вимагала і «вулиця». Перед парламентом збирали підписи за термінове розслідування заяв Гордієнка — агітаторами виступали, зокрема, члени «Свободи». У підсумку в стінах Ради досягли компромісу: «корупційна» комісія буде створена, але після розгляду питання на трьох профільних комітетах Ради. Туди ж, пояснив спiкер, будуть запрошені фігуранти, які дадуть пояснення. У п’ятницю урядовців, цілком ймовірно, запросять до ВР. Разом із Генеральним прокурором Віктором Шокіним.

Голова найбiльшої фракцiї, БПП, Юрiй Луценко вважає: що б не вирішили у середу профільні парламентські комітети, це ніяк не позначиться на позиціях чинного Прем’єра. Жодного тимчасового відсторонення його від займаної посади не буде. «Це неможливо. В країні, яка воює, голову уряду не відсторонюють для з’ясування якоїсь інформації», — сказав Луценко. Голова президентської фракції звинуватив лобістів цього питання у замаху на існуючий уряд та на коаліцію.

«Комітет або знайде істину, або ухвалить рішення про створення ТСК. Але це, з моєї точки зору, неприпустимо використовувати для піару, а тим паче — для штурму уряду та коаліції. Є два погані варіанти того, що міг би робити парламент, але чого він, на щастя, не робить. Перше — це замовчувати проблему, друге — боротися між собою всередині коаліції. Та окремі радикальні заяви депутатів не можуть змінити нашу співпрацю», — вважає Луценко.

Розібратися з ТСК і розблокувати трибуну депутати зуміли приблизно на 13.00. Тобто за годину до завершення ранкового засідання. Протягом часу, що лишався до великої обідньої перерви, депутати встигли небагато. Парламентарії проголосували за законопроект щодо діяльності Антимонопольного комітету, за нього віддали голоси 265 народних депутатів. Закон покликаний зробити роботу АМКУ відкритою та публічною. Також Рада звiльнила вiд проходження вiйськової служби в особливий перiод студентiв, аспiрантiв та докторантiв денної форми навчання.

А тим часом Кабмін уніс на розгляд парламенту законопроект авторства Прем’єра Яценюка щодо фінансування політичних партій iз державного бюджету. Для його ухвалення необхідні зміни до Бюджетного кодексу, мета ж написання такого документа полягає у мінімізації впливу олігархів на партійне життя та диверсифікації бюджетів політичних сил.

Ранкове засідання Ради завершилося повідомленням про вихід зі складу фракції БПП депутатів Олександра Дубініна та Віталія Купрія. Обидва належать до сфери впливу Ігоря Коломойського.