Звичайнісінький собі геній

08.04.2015
Звичайнісінький собі геній

Чому австралієць Томмі Еммануель такий популярний? Відповідь можна знайти на його концерті у Жовтневому палаці.

Сімнадцятого квітня в Міжнародному центрі культури і мистецтв ідеальна пара зірве Жовтневий палац. Він — незрівнянний, жаданий, геніальний, і вона — емоційна, чуттєва. Жива легенда Австралії Томмі Еммануель та його «гітарна пристрасть».

Томмі Еммануель — гітарист, який без спеціальної музичної освіти, за покликом душі, з чотирьох років творить музику, а з шести грає у сімейному гурті. В одному зі своїх інтерв’ю музикант розповів, що його мама, яка теж дуже любить музику, помітила в ньому щось незвичайне в дуже ранньому віці. Може, тому що Томмі не міг залишатися спокійним, коли лунала музика, і відгукувався та починав рухатись у такт навіть під звуки звичайної пральної машини.

Томмі Еммануель дає більше трьохсот концертів щороку. Його живі, неймовірно яскраві шоу вирізняються гумором, видовищністю, пристрастю і надзвичайно заразливим вірусом радості та веселості, який неодмінно підхоплюють і розносять далі всі, хто приходить на концерт.

«Своєю грою я намагаюсь зробити людей щасливими», — каже Еммануель. 31 травня йому виповниться шістдесят років. Особливість музиканта і в тому, що, подарувавши слухачам 16 сольних альбомів (серед яких є золоті та платинові диски), дві тисячі записів, він зовсім не вважає, що заслуговує на відпочинок. Жагою до життя та неочікуваними жартами Томмі заворожує і молоду публіку, якій, безсумнівно, є чому повчитися у виконавця.

Перераховувати лист нагород Томмі Еммануеля — справа занадто довга й копітка. Варто назвати лише декілька: дві номінації на Греммі, «Кращий акустичний гітарист» — 2007 (GP), «Найпопулярніший гітарист» (Rolling Stone, Australia), «Золота Гітара» 2006 і 2007 року (CMAA Awards Australia) тощо.

Чому Томмі Еммануель такий популярний? На одному з форумів користувач написав таке: «Випадково почув його гру і отетерів. Вважав, що люди не можуть так грати на гітарі!». Як висловився інший хлопець-гітарист, пояснюючи, хто такий Томмі: «Нічого такого. Звичайнісінький собі геній». Вірогідно, розгадку можна знайти в таланті, оптимізмі, силі духу та майстерності виконавця. Насправді, побувавши один раз на концерті Томмі Еммануеля, в нього закохуються всі — не зважаючи на стать, вік, наявність музичної освіти чи абсолютного слуху. Його таємницю розгадати надто важко, але відчути незвичайність і запал, зрозуміти, який він — геній Томмі — вдасться обов’язково. Впродовж свого шоу музикант неодноразово змінюватиме гітари, і кожна з них оживатиме в його руках. Мабуть, гітари трохи ревнують Томмі одна до одної, адже саме він оживляє їх, дає кожній iз них таке життя, яке не снилося з іншими, навіть талановитими гітаристами.