Тариф з інвестиційною складовою

07.04.2015
Тариф з інвестиційною складовою

Директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Микола Кушнір тільки руками розводить: і кредит пішов на користь, а грошей усе одно не вистачає. (автора.)

Окрім озвученого державою підняття тарифів на газ і, зрозуміло, на теплопостачання, для черкаських споживачів є ще одна новина — у комунальному підприємстві «Черкаситеплокомуненерго», яке подає тепло та гарячу воду половині обласного центру, заговорили і про те, щоб до тарифу включити ще й інвестиційну складову. Мовляв, це дозволить підприємству швидше розрахуватись з узятим кредитом ЄБРР, який суттєво зріс після падіння гривні.

«Завдяки енергоощадним технологіям підприємство економить за рік більше 19 млн. грн.»

10,7 млн. євро кредиту в Європейському банку реконструкції та розвитку «Черкаситеплокомуненерго» взяло ще сім років тому. У тому, що то було правильне рішення, твердо переконаний директор цього комунального підприємства Микола Кушнір. «Якби не цей кредит, то жителі Черкас платили б набагато більше за тепло», — розповідає він «УМ». І пояснює, що за позичені кошти підприємство змогло реалізувати чотири проекти.

Зокрема, у 2012 році вдалося облаштувати котельню, що працює на біопаливі. «З того часу щорічно нам вдається заощадити по 4 млн. грн., адже сировина для котельні — дерев’яна тріска — закуповується у черкаських підприємств і кошти залишаються в області», — наголошує Микола Кушнір. За його словами, на кошти ЄБРР у трьох міських котельних вдалося замінити старі котли на нові, що дозволило зменшити традиційне використання газу. У рамках проекту було встановлено і когенераційні установки, які дозволили разом із теплом виробляти і власну електроенергію, собівартість якої в рази менша, тож її використовують не лише для потреб підприємства, а й на продаж. «Завдяки кредиту ми змогли замінити 30 кілометрів застарілих аварійних мереж на попередньо ізольовані труби, що дозволило нам зменшити втрати тепла на 8%», — продовжує Микола Кушнір і додає, що в Україні в деяких містах втрати тепла на рівні труб сягають від 30 до 40%.

Пан Микола хвалиться й тим, що у 103 житлових будинках міста «Черкаситеплокомуненерго» встановило індивідуальні теплові пункти і з початку опалювального сезону завдяки регулюванню подачі тепла жителі цих будинків зменшили його споживання та сплатили за нього на 4 млн. грн. менше. «Економічний ефект від запровадження енегроощадних технологій після підвищення тарифів у нас зросте в кілька разів і сягатиме 40—50 млн. грн.», — запевняє директор.

У «Черкаситеплокомуненерго» стверджують, що завдяки енергоощадним технологіям підприємство економить у рік більше 19 млн. грн., а понад 10 тисяч черкаських родин мають можливість заощаджувати на опаленні. «Якби не кредит ЄБРР, то наразі жителі Черкас сплачували б за тепло набагато більші суми. Якщо зараз за двокімнатну квартиру площею 50 кв. м люди платять 460 грн., то без цих технологій платили б 550—600 грн.», — додає заступник директора з фінансових питань Андрій Савчук.

«Таке враження, що це робиться спеціально, аби довести підприємство до банкрутства»

Утім, розхвалюючи свої здобутки, керівники комунального підприємства замовчують, що таких «економних» сімей на 300-тисячне місто невеликий відсоток. Виникає й інше питання: якщо підприємство зекономило мільйони, то це повинні відчути споживачі за рахунок зменшення тарифу. Натомість «Черкаситеплокомуненерго» просять збільшити тарифи, бо ті, які існували останні два роки, «не дозволяють розраховуватися за отримані кредити». «Через стрибки курсу гривні ми навіть не встигаємо перераховувати вплив кредиту на оптимальний тариф. До того ж 4,9 млн. грн. у нас пропали на заморожених рахунках у банку», — пояснює Микола Кушнір. І додає, що через низькі тарифи вони не встигають розраховуватися з «Нафтогазом», а той у судовому порядку нараховує пеню за несплачені кошти. «Нині ми ведемо переговори з ЄБРР про надання нам дворічних канікул на виплату коштів і наступного збільшення терміну виплати цього боргу. Банк готовий іти на поступки, тільки за умови, що ми доб’ємося включення кредитних коштів у тариф», — говорить Андрій Савчук.

Такий поворот справи не всім черкаським споживачам до вподоби. Бо коли комунальне підприємство брало кредит, кажуть вони, у них не питали згоди і не попереджали, що платити за позичені євро доведеться з власної кишені. Їх підтримав і секретар Черкаської міськради Олександр Радуцький, який заявив, що зростання тарифу не вирішує питання погашення багатомільйонного боргу, що виник через зростання курсу євро. «Не розумію, чому про необхідність закладення інвестиційної складової у тариф не говорилося сім років тому, коли брався цей кредит. Чому тоді всі мовчали — і міський голова, і керівництво підприємства?» — дивується він.

На думку Радуцького, зміна тарифу може спровокувати соціальний вибух в обласному центрі, адже така ситуація здатна призвести до того, що люди просто перестануть платити за послуги теплопостачання. «Таке враження, що це робиться спеціально, аби довести підприємство до банкрутства та продати його потрібним людям за безцінь», — припускає він.

У цій ситуації єдиний вихід — домовлятися з банком про відтермінування виплати кредиту. А ще Радуцький пропонує об’єднати «Черкаситеплокомуненерго» та Черкаську ТЕЦ у єдине підприємство, яке займалося б теплопостачанням усього обласного центру. Втім, керівництво ТЕЦ разом із трудовим колективом не в захопленні від такого об’єднання і називає це передвиборчим популізмом, який не принесе користі споживачам, а тільки збільшить безробіття. «Працівникам ТЕЦ нічого не загрожує. Єдине, кого торкнеться скорочення, — це голови правлінь та директори цих підприємств», — переконує Радуцький.

Доки тривають дискусії, черкаські міські депутати вже прийняли звернення до керівників держави з проханням розглянути питання повернення державної ТЕЦ, котра перебуває в оренді ПАТ «Черкаське хімволокно», у комунальну власність, щоб таки до осені здійснити об’єднання. А черкаський міський голова Сергій Одарич звернувся з листом до голови обладміністрації Юрія Ткаченка, аби той підтримав «Черкаситеплокомуненерго» та посприяв у вирішенні питання щодо прийняття тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг з урахуванням інвестиційної складової. Самі ж черкащани тепер сушать голову над тим, як до осені утеплити квартири й облаштувати індивідуальні теплові пункти, щоб менше було втрат енергії. Бо з новими тарифами далеко не заїдеш.