Петя і Вовк

07.04.2015

«Якщо він не з’явиться, то буде доставлений на допит», — пообіцяв Петру Симоненку Валентин Наливайченко. Роздратування голови СБУ пов’язано із тим «ігнором», який дозволяв собі лідер КПУ, не реагуючи на виклики Служби безпеки. Адже попередні спроби допитати Симоненка були провальними — до кабінету слідчого той так і не завітав. «Останнє китайське попередження» стосувалося 6 квітня. Подумавши, Симоненко таки прибув на допит. Начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк сповістив журналістів, що процедура почалася вчора о десятій ранку.

Цікавість СБУ до Симоненка зумовлена «наявністю підстав для відкриття кримінального провадження стосовно лідера українських комуністів». На такі підстави звернув увагу есбеушників міністр юстиції Павло Петренко, який попросив перевірити інформацію про обрання Симоненка до президії пленуму Компартії Росії та про його можливу причетність до фінансування сепаратистів «ДНР» та «ЛНР».

Щодо першого факту, то тут нема чого і заперечувати: Симоненко дійсно побував у Москві, на з’їзді КПРФ — партії, котра відкрито підтримала анексію Криму. Ще й отримав медальку від російських товаришів. А як бонус — можливість виступити на з’їзді, назвати українську владу «терористами» і закликати до спільної проти неї боротьби. Що ж стосується фінансування тероризму, то якраз з цим СБУ і прагне розібратися.

Сам Симоненко виклик на допит розглядає винятково як намагання «вчинити розправу над Компартією», що, на його думку, особливо актуально напередодні отримання українцями нових платіжок за послуги ЖКГ. Мовляв, уже в травні почнуться комунальні бунти, віщав Симоненко на ґанку СБУ, тож влада й намагається нейтралізувати КПУ як захисницю інтересів трудящих.

Тим часом речниця СБУ Олена Гітлянська зазначає, що Служба безпеки «продовжує розслідувати найрезонансніші справи проти основ національної безпеки, в яких беруть участь представники Комуністичної партії». Говорячи про виклик Симоненка, Гітлянська додає: «Це лише початок». Втім, чи означає, що очільник КПУ може бути заарештований, речниця не уточнює. За її словами, рішення про процесуальний статус фігуранта буде ухвалене після завершення допиту.