Чи буде Барна керувати гарно?

07.04.2015

Аж чотири з половиною місяця шукали гідного кандидата на посаду голови Тернопільської облдержадміністрації після того, як подав у відставку (внаслідок програшу його партії на парламентських виборах) «свободівець» Олег Сиротюк. І ось нарешті наприкінці минулого тижня Президент Петро Порошенко представив у Тернополі нового очільника ОДА — нардепа-списочника від власної партії Степана Барну. При цьому глава держави зазначив, що ключовим критерієм вибору було те, що кандидат місцевий і добре обізнаний з проблемами області, а це дуже важливо в умовах децентралізації. Врахували, за словами Президента, і результати відповідного соціологічного опитування. Окрім того, Порошенко сказав, що особисто знає Степана Барну ще з часів Помаранчевої революції як справжнього патріота та «людину небайдужу, яка готова працювати в моєму режимі 24 години на добу без вихідних».

Петро Порошенко пообіцяв вже з наступного дня жорстко вимагати від новопризначеного швидкого впровадження реформ і прозорості у прийнятті керівних рішень та поставив конкретне термінове завдання — поліпшити в області показники мобілізації до Збройних сил. В свою чергу новий голова облдержадміністрації запевнив Президента, що Тернопільщина стане форпостом реалізації його політики та загальнодержавних реформ.

Степан Степанович Барна народився 1979 року в селі Нагірянка Чортківського району Тернопільської області. Закінчив історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету, пізніше здобув і економічну освіту. Також навчався в аспірантурі Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України. Активну політична діяльність розпочав у «Нашій Україні». Очолював обласну і всеукраїнську «молодіжки» партії Ющенка, також — обласну організацію ВГО «Наша Україна». Обирався депутатом обласної ради. Був координатором громадського руху «За Україну!» Взагалі відомий в області як дуже активний громадський діяч. А ще — як ведучий авторського проекту «Насправді» на ФМ-радіо «Українська хвиля».

Цікаво, що на минулорічних виборах Барна пройшов до Верховної Ради разом з рідним братом Олегом, також активним громадським діячем і «порошенківцем».

Незалежні спостерігачі пов’язують Степана Барну із сферою впливу екс-мера Тернополя, а нині народного депутата від «Народного фронту» Романа Заставного.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Президент Петро Порошенко вчора призначив головою Запорізької обласної державної адміністрації Григорія Самардака. Досі він був першим заступником «губернатора».

У 2014 році Самардак задекларував 1,8 млн. гривень доходів.