Крижана могила

03.04.2015
Крижана могила

В Охотському морі судно легко може зіштовхнутися з крижиною.

Щонайменше 54 людини, зокрема й капітан, загинули в катастрофі російського траулера «Далекий Схід», який затонув учора близько 6-ї години ранку за місцевим часом в Охотському морі, біля берегів Камчатки за 250 кілометрів на південь від Магадану. Судно пішло під воду за якихось 15 хвилин. «Риболовецькі судна, які беруть участь у рятувальній операції, підняли на борт 54 тіла, ще 63 людей вдалося врятувати», — повідомив агенції «Інтерфакс» керівник морського координаційно-рятувального підцентру адміністрації морського порту Петропавловськ-Камчатський Артур Рец.

Усіх врятованих госпіталізовано з переохолодженням, дехто з них у дуже тяжкому стані. На той час, коли верстався цей номер, пошуки ще 15 осіб тривали.

За попередніми даними, на борту морозильного траулера «Далекий Схід» перебували 132 члени екіпажу, серед яких — 78 громадян Росії, 42 громадянина М’янми, а решта — громадяни Латвії, Вануату та щонайменше четверо громадян України. Рятувальну операцію ведуть 26 кораблів. За даними синоптиків, температура води в районі події становить від нуля до +2 градусів. Рятувальники вважають, що навіть у гідрокостюмах у такій крижаній воді люди можуть протриматися не більше 15-20 хвилин.

Агенція «Інтерфакс» із посиланням на джерело у штабі ліквідації наслідків аварії повідомила, що основна версія щодо причин катастрофи — пошкодження корпусу судна кригою. Також не виключають, що екіпаж міг порушити техніку безпеки, зокрема, перевантажити судно або неправильно розмістити вантаж у трюмах. На момент катастрофи команда мала підійняти на борт траулера 100-тонний невід.

Траулер навряд чи міг зазнати катастрофи через погодні умови, адже хвилювання моря становило лише 1,5 бала, а видимість — до 20 кілометрів. Сигналів лиха корабель не подавав.

За фактом трагедії порушено кримінальну справу через порушення правил безпеки руху та експлуатації водного транспорту, що через необережність призвело до загибелі людей. Судно приписане до порту Невельськ (Сахалінська область), власником траулера є ТОВ «Магеллан».

За даними Російського морського регістру судноплавства, великий автономний морозильний траулер «Далекий Схід» було побудовано 1989 року. Довжина судна — 104,5 метра, водотоннажність — 5720 тонн.

А ТИМ ЧАСОМ...

Четверо людей загинули та 45 отримали поранення в результаті гігантської пожежі на нафтовидобувній платформі у Мексиканській затоці, повідомив мексиканський державний нафтовий концерн Pemex, якому вона належить. Приблизно 300 працівників вдалося евакуювати. Гасінням пожежі займаються вісім рятувальних кораблів. Концерн запевнив, що забруднення води немає. А також повідомив, що перше загоряння сталося у секторі дегідрації й насосів, а далі поширилося на всю платформу. Видобуток нафти платформою, який становив 40 тисяч барелів на добу, зупинено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>