У нас — криза, у них — зростання

03.04.2015
У нас — криза, у них — зростання

Незважаючи на здешевлення євро щодо долара й боргові проблеми Греції, економіка єврозони вийшла з кризи і впевнено зростає. (з сайта youngmanblog.com.)

Девальвація євро, дешева нафта, мінімальні відсоткові ставки та рішучі реформи зробили в першому кварталі 2015 року свою справу: Німеччина, Іспанія та Ірландія нині переживають економічний підйом, а Франція прискорює зростання, повідомляє «Німецька хвиля». Економіка єврозони розвивалася в першому кварталі 2015-го успішніше, ніж очікувалося. Про це свідчать численні макроекономічні показники та опитування. Проте офіційного підтвердження такого висновку доведеться чекати до 13 травня: більшості національних статистичних відомств країн ЄС та європейському «Євростату» незмінно потрібно півтора місяця, щоб підрахувати точний квартальний приріст ВВП.

Серед провідних економік зони застосування єдиної європейської валюти найбільш динамічно розвиваються зараз іспанська (четверта за розмірами) та німецька (найбільша). Як днями заявив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос, ВВП країни міг збільшитися в першому кварталі порівняно з попереднім тримісячним періодом на 0,8%. Тепер у Мадриді виходять з того, що за підсумками всього року темпи економічного зростання в країні, яка ще зовсім недавно вважалася однією з найбільш проблемних у єврозоні та отримувала міжнародну фінансову допомогу, досягнуть 2,5-3%. Вочевидь, проведені реформи почали давати видимі результати. Про іспанський економічний підйом, який набирає силу, наочно свідчать, наприклад, продажі легкових автомобілів: за січень і лютий вони зросли на цілих 26,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Щоправда, рівень безробіття після нещодавньої кризи і цілої низки дуже болючих реформ залишається в Іспанії одним із найвищих в ЄС: 3,7%. На даний момент не можуть працевлаштуватися приблизно 4,5 мільйона іспанців. Однак у лютому число безробітних скоротилося порівняно з лютим 2014-го на понад 300 тисяч осіб — такого різкого зниження в річному обчисленні тут не спостерігалося з 1999 року, коли в країні починався економічний бум, пов’язаний з переходом на євро.

ВВП Німеччини збільшився в першому кварталі 2015 року в порівнянні з четвертим кварталом 2014-го на 0,5%, вважають експерти Аналітичного центру «Дойче банку» (DB Research). Їхні колеги з Німецького інституту економічних досліджень налаштовані ще більш оптимістично. Вони прогнозують зростання економіки в першому кварталі на 0,7%, а прогноз на весь 2015 рік підвищили до 2,2 відсотка. Це був би найкращий результат із 2011 року.

Останнім часом роль локомотива німецької економіки замість експорту відіграє внутрішнє споживання. Це значною мірою пов’язано з бумом на ринку праці. Як повідомило 31 березня Федеральне агентство праці, рівень безробіття в Німеччині знизився до 6,8% (за методикою «Євростату», навіть до 4,8%), а число безробітних скоротилося на 123 тисячі в порівнянні з березнем минулого року. Зараз не можуть працевлаштуватися 2,9 мільйона людей. Це найнижчий березневий показник за 24 роки! Одночасно індекс вакансій, який підраховує агентство праці з 2004 року, сягнув рекордно високого рівня. Велика потреба в робочій силі і зростання дефіциту кадрів в окремих галузях сприяють підвищенню рівня зарплат, а завдяки вкрай низькій інфляції доходи населення ростуть не тільки номінально, а й реально, причому досить відчутно. Одночасно споживачі завдяки падінню цін на нафту суттєво економлять на пальному та паливі. Все це сприяє поліпшенню споживчих настроїв. Відповідний індекс інституту маркетингових досліджень GfK перебуває зараз на найвищому рівні з осені 2001 року. І роздрібна торгівля, підраховуючи виручку, це відчуває. Федеральне статистичне відомство ФРН зафіксувало найкращий лютневий показник реального обороту галузі з 2000 року (березневих даних іще немає).

Дуже вдалим був лютий і для роздрібної торгівлі Франції. Споживачі збільшували витрати четвертий місяць поспіль. А в березні індекс споживчих настроїв, підрахований статистичним відомством Insee, піднявся до найвищого рівня з листопада 2010 року. Зросла готовність французів здійснювати великі покупки, знизився страх безробіття, хоча його рівень і залишається біля рекордних позначок. Одночасно в промисловості намітилося зростання виробництва. Таким чином, французька економіка розвивається зараз успішніше, ніж очікувалося, і це дало прем’єру Мануелю Вальсу підставу заявити: «2015-й стане роком повернення до економічного зростання». Цьому, за його словами, сприятимуть такі чинники, як слабкий євро, екстремально низькі відсоткові ставки і різке зниження цін на нафту. Підсумки першого кварталу дають уряду другої за величиною країни єврозони підставу стверджувати, що річне зростання ВВП істотно перевищить прогнозований досі один відсоток.

Дуже обнадійливі дані надходять і з інших країн єврозони. Наприклад, з Ірландії, якій теж багато років довелося проводити великомасштабні реформи в обмін на міжнародну фінансову допомогу. Торік ірландська економіка показала найвищі темпи зростання у всій єврозоні: 4,8%. А зараз індекс ділових настроїв, підрахований Markit Economics, досягнув на острові максимуму за 15 років.

Несподівано різке покращення ділових настроїв, причому в усій єврозоні, зафіксувала і Європейська Комісія. Відповідний індекс покращився в березні четвертий раз поспіль і тепер значно перевищує багаторічний середній показник. Відповідно до опублікованого 30 березня в Брюсселі повідомлення, настрої покращилися в усіх досліджуваних секторах: серед споживачів, у роздрібній торгівлі, в промисловості, у сфері послуг і в будівельній галузі.

Не просто хороший, а відмінний настрій панує на фондових ринках. За підрахунками агентства «Рейтер», минулі три місяці були найкращим за останні 17 років першим кварталом для найважливішого біржового індексу єврозони Euro STOXX (він виріс майже на 19%) і найкращим першим кварталом в історії німецького DAX (зростання приблизно на 22%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>