Смачна терапія

02.04.2015
Смачна терапія

На фото: Здорове харчування — запобіжник багатьох недуг. (з сайта di-via.ru)

Навесні особливо важливо тримати організм у тонусі — допомогти йому подолати наслідки сезонного браку вітамінів і підготуватися до літа. Тому кожен харчовий продукт, який нині вживаємо, має приносити організму користь, покращувати самопочуття і зовнішній вигляд. Лікарі-дієтологи радять формувати щоденне меню, враховуючи п’ять простих правил.

1. Увага — на імунітет!

Навесні не тільки пробуджуються сили природи, а й активуються різні віруси, загострюються хронічні захворювання, «нахабніють» хвороботворні бактерії. Тому нині вкрай важливо підтримати свій імунітет. Найкращими продуктами для нього є мед, лимон, імбир, кефір і часник.

2. Агов, вітаміни!

Суха шкіра, ламке волосся та інші неприємності, пов’язані з браком вітамінів, навесні нам зовсім ні до чого. Тому починаймо виправляти помилки харчування, яких припускалися взимку. Рафінована, жирна їжа, на яку ми налягали у холодну пору, має поступитися місцем фруктам і овочам. Овочі, до речі, краще вибирати місцеві — капусту, редьку, гарбуз. Стануть у пригоді припаси з холодильника — заморожені ягоди довго зберігають вітаміни. Тільки розморожувати їх слід безпосередньо перед вживанням. Різні тепличні овочі користі організму не принесуть. Хороший спосіб збагатити організм вітамінами — вирощувати зелень на підвіконні. На відміну від магазинної, така зелень не містить шкідливих речовин.

3. Шкідливе — геть!

Зізнайтеся: довгими зимовими вечорами частенько дозволяли собі піднімати настрій різними некорисними стравами? Солодощі і випічка, жирне м’ясо і добре засмажена картопля, напівфабрикати. Як результат — накопичилися не тільки прикрі зайві кілограми, а й зріс рівень холестерину в крові, а травна система втомилася. Дати відпочинок усім системам організму і налагодити травлення допоможуть каші та інші страви з круп. Крупи — багате джерело енергії і корисних речовин. Вони сприяють виведенню холестерину, зміцнюють стінки судин, покращують роботу серця.

4. Рідини має бути достатньо

Навесні дуже важливо підтримувати водний баланс, оскільки шкіра потерпає не тільки від браку сонячного проміння, а й недостатку внутрішньої вологи. Намагайтеся вживати саме воду, адже не всі напої корисні для організму. Пам’ятайте: що більше в напоях домішок (барвників, цукру, харчових добавок), то вищий ризик, що вживання їх матиме побічні ефекти — зайву вагу, підвищений рівень цукру в крові.

5. Пам’ятаймо про очищення

Наша зовнішність повністю «віддзеркалює» процеси, що відбуваються в організмі. І шкіра — дзеркало печінки та шлунково-кишкового тракту, а також функціонування гормональної системи. Будь-які збої в роботі цих органів позначаються на шкірі лущінням, висипаннями, пігментними плямами. Якщо нам важливий наш зовнішній вигляд — мусимо налагодити роботу організму. Так, організм має здатність сам очищатися за допомогою лімфатичної системи, органів дихання, печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту. Однак із кожним роком нашим природним «асенізаторам» дедалі важче протистояти потужному натиску «досягнень» цивілізації — починаючи від екології і завершуючи фаст-фудом. Варто допомогти організму здійснити «генеральне прибирання»: влаштувати розвантажувальні дні, пропити курс вітамінів, подбати, аби в раціоні було достатньо рослинної клітковини — овочів, фруктів, висівок.