НОВИНИ ПЛЮС

02.04.2015

Президент Польщі виступить у Верховній Раді

Під час запланованого на 8–9 квітня офіційного візиту в Україну Броніслав Коморовський стане першим польським президентом, який виступить на засіданні Верховної Ради України. Про це повідомив речник його канцелярії Яромір Соколовський.

У грудні минулого року Президент Порошенко виголосив промову в Сеймі Польщі, подякувавши полякам за те, що залишаються разом з українцями у найскладніші моменти сучасної історії України та її народу.

Фабрику «Рошен» у Росії заблокував спецназ

Фабрику кондитерської корпорації «Рошен» у російському Липецьку вчора вранці оточив «ОМОН», заблокувавши вхід. Як повідомляє прес-служба кондитерської компанії, «представники силових структур без будь-якого попереднього повідомлення вторглися на територію підприємства». У «Рошені» вважають, що «проведення податкової перевірки в рамках висунутої раніше претензії подібним чином є неприпустимим та неправомірним». Російські ЗМІ повідомили, що серед силовиків, які заблокували підприємство, були працівники ФСБ.

Упродовж 2014 року Липецька фабрика «Рошен» була змушена двічі призупиняти роботу через накопичення продукції на складах, оскільки продажі «українських цукерок» у Росії помітно впали. Восени на підприємстві почали скорочувати персонал. В інтерв’ю телеканалу «1+1» кілька тижнів тому Президент України Петро Порошенко заявив, що російська влада перешкоджає продажу його активів на території РФ. Він також зазначив, що продажем займається компанія «Ротшильд» і, згідно з договором, він не має права втручатися в цей процес.

Від участі в параді у Москві 9 травня відмовився і президент Молдови

Президент Молдови Ніколае Тімофті не братиме участі в урочистостях з нагоди 70-річчя перемоги СРСР у Великій Вітчизняній війні, що відбудуться 9 травня в Москві. За словами речника президента Влада Цуркану, Тімофті вирішив відзначити цю дату разом із ветеранами у Молдові. Підрозділи молдавської армії, які були запрошені на парад, також до Росії не поїдуть.

Раніше відмовою на запрошення російської влади взяти участь у параді Перемоги відповіли президенти США, Польщі, Фінляндії, Словаччини, Словенії, Болгарії, Ізраїлю, Литви, Латвії, Естонії, голова Європейської ради Дональд Туск, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон, представники Норвегії тощо. Багато з них аргументували свою відмову агресією Росії в Україні.

Молдова вимагає виведення російських військ із Придністров’я

Молдавське керівництво наполягає на виводі російських миротворців із території країни та їх заміні цивільною місією з міжнародним мандатом. Про це президент Молдови Ніколае Тімофті повідомив в інтерв’ю «Укрінформу». За його словами, Москва «заперечує проти цієї пропозиції, надає політичну, військову та фінансову підтримку тираспольському сепаратистському режиму», і «створюючи вогнище напруженості в цій зоні Європи, намагається блокувати процес європейської інтеграції Молдови». Тімофті також наголосив, що «зближення з НАТО — єдиний шлях зміцнення безпеки для Молдови» й «альтернативи європейській інтеграції для Кишинева не існує».

Росія очолила БРІКС

Починаючи з 1 квітня, Росія впродовж року головуватиме у Брікс — групі країн з великою економікою, що розвивається. Окрім РФ, до цього «клубу» входять Бразилія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка. Як повідомляє Lenta.ru, у рамках свого головування, яке перейде до неї від Бразилії, Москва проведе низку заходів, ключовим з яких стане саміт, запланований на початок липня в Уфі.

На виборах президента Нігерії переміг опозиціонер

Центральна виборча комісія Нігерії офіційно визнала 72-річного Мохаммаду Бухарі переможцем на президентських виборах, що пройшли в країні 28 березня. Бухарі став першим опозиційним кандидатом в історії країни, який здобув владу в результаті демократичного голосування. Він балотувався на пост президента вчетверте, а з січня 1984 р. по серпень 1985 р. уже керував Нігерією після військового перевороту.

Померла найстаріша людина на Землі

В Японії у віці 117 років 1 квітня померла Місао Окава, яку два роки тому занесли до Книги рекордів Гіннесса як найстарішу людину на Землі. Останні кілька років жінка мешкала в будинку для літніх людей в Осаці. Цього року Окава вирішила відзначити свій день народження на день раніше: святкові заходи відбулися 4 березня, японку вітали представники влади. Співробітники будинку тоді відзначили, що в Місао з’явилися проблеми зі слухом і вона стала трохи повільніше рухатися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>