На кону — Європа

01.04.2015
На кону — Європа

Прем’єр-міністр Девід Камерон може не втримати своє крісло після виборів. (з сайта bostonherald.com.)

У Великій Британії з понеділка офіційно стартувала виборча кампанія. Сьомого травня британці обиратимуть членів Палати громад — нижньої палати парламенту. У понеділок прем’єр-міністр Девід Камерон відвідав із візитом Букінгемський палац. Традиційна зустріч глави уряду з королевою підтверджує припинення повноважень парламенту. «Після п’яти років жертовних зусиль Британія стоїть на правильному шляху. Ці вибори повинні сприяти руху вперед, і, як прем’єр-міністр, тут на Даунінг-стріт 10, я збираюся це робити», — заявив Камерон уже після повернення до прем’єрської резиденції.

Опозиційна Лейбористська партія намагатиметься повернути собі владу, критикуючи європейську політику уряду консерваторів. «Немає нічого гіршого для нашої країни та наших експортерів, ніж грати в політичні ігри навколо членства Британії у Євросоюзі. Тож я не збираюся цього робити. За минулі п’ять років наша роль у Європейському Союзі постійно знижувалася. Девід Камерон казав, що виступає за збереження Об’єднаного Королівства в Європі, проте зараз він готовий проводити кампанію за вихід з ЄС», — заявив лідер лейбористів Ед Мілібенд, натякаючи на те, що конкурент заради влади готовий на все.

У боротьбу двох давніх зубрів британської політичної сцени — консерваторів і лейбористів — в останні роки активно втручаються дедалі популярніші в народі ліберальні демократи. Наразі вони входять у правлячу коаліцію з консерваторами, хоча загалом британці не надто звикли до коаліцій. Але, швидше за все, й після виборів одна політична сила не зможе сформувати уряд без партнерів, тож без коаліції знову не обійтися. Головна інтрига — яким буде цей новий союз.

На старті 37-денної виборчої кампанії лідери всіх трьох провідних політичних сил не поскупилися на обіцянки. Очільник ліберальних демократів Нік Клегг пообіцяв витратити додаткові 3,5 мільярда фунтів стерлінгів на служби охорони здоров’я. Лідер правлячих консерваторів Девід Камерон пообіцяв створити 2 мільйони робочих місць до 2020 року. А голова Лейбористської партії Ед Мілібенд пообіцяв податкові полегшення для малих фірм.

Ці три теми — охорона здоров’я, на яку консерватори обіцяють витрачати додаткових 250 мільйонів фунтів щороку, боротьба з безробіттям та регулювання у податковій системі — і будуть головними у виборчій кампанії.

Напередодні початку перегонів одразу три британські соціологічні служби провели телефонні опитування виборців. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, чіткого лідера, згідно з цими дослідженнями, не простежується. Одна зі служб засвідчила 4-відсоткову перевагу лейбористів, інша — консерваторів із таким же розривом. За даними служби Populus, консерватори і лейбористи отримають на виборах по 34% підтримки. За даними служби Ashcroft, консерватори з 36% підтримки випереджають лейбористів, за яких мають намір голосувати 34% виборців. І, нарешті, за даними служби ComRes, консерватори отримають 36% голосів, а лейбористи — 32%.

Щодо інших учасників перегонів, то, за узагальненими результатами всіх опитувань, Партія незалежності Об’єднаного Королівства претендує на 13% голосів виборців, ліберальні демократи — на 8% відсотків і «зелені» — на 6%.

Є про що турбуватися ліберальним демократам, оскільки на попередніх виборах 2010 року партія заручилася підтримкою 23% виборців і здобула 57 парламентських мандатів. Тепер прогноз для цієї третьої політичної сили країни менш втішний.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>