Прірва для ворога

31.03.2015
Прірва для ворога

На кордоні з Придністров’ям уже викопано 10-кілометровий рів. (з сайта k-z.com.ua.)

Про небезпечне сусідство з Придністров’ям вінничани не забувають з перших днів російської окупації українських територій. Однак нещодавня засторога з цього приводу американського сенатора-республіканця Джона Маккейна дещо загострила неспокій. Американський політик сказав, що Путін уже отримав схід України, тому незабаром можна чекати подальшого наступу, зокрема на Маріуполь. А в невизнаному Придністров’ї дислокується майже півтори тисячі російських військових, і Путін також може використати їх для нападу. Щоправда, на думку сенатора, це може статись, якщо у Кремлі віритимуть, що світ залишить такі дії безкарними. І хоча це було сказано в контексті необхідності надання Україні допомоги з озброєнням від США та необхідності НАТО посилити свої позиції у Східній Європі, «тоді кремлівський господар зрозуміє, що ціна за агресію стала занадто високою» — на Поділлі всі, хто несе збройну варту, ще раз перевірили роботу затворів.

 

Вінниччина має з Придністров’ям 42 кілометри спільного кордону. Посилення охорони на рубежах почалося ще навесні минулого року. І не лише силами прикордонників. У грудні минулого року Генштаб ухвалив рішення підсилити територіальну оборону Вінниччини за рахунок відновлення розформованої два роки тому військової частини та функціонування мотопіхотної бригади у Гайсині.

Нову бригаду створили на базі 9-го мотопіхотного батальйону 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України, сформованого з вінничан-добровольців. До речі, нагадаємо, що Путін назвав українські добровольчі батальйони «натовським легіоном». Наприкінці грудня батальйон був виведений із зони АТО для відновлення. А в лютому на базі цієї ж військової частини було розгорнуто ще один батальйон територіальної оборони — стрілецький.

Зрозуміло, що новосформовані бригади створювались для ефективної системи територіальної оборони краю. Але основне їх завдання — це посилення охорони кордону Вінницької та Одеської областей з Придністров’ям. Військова частина матиме в своєму розпорядженні танки та артилерію.

А два місяці тому південні кордони Вінниччини посилили бійцями добровольчого батальйону УНСО територіальної оборони області. Відтак службу з охорони державного кордону з боку Придністров’я проходять на блок-постах бійці УНА—УНСО, співробітники міліції та прикордонники.

Також з літа минулого року військові почали копати рів на вінницькому кордоні з Придністров’ям. Вирили вже майже 10 кілометрів...

Реанімація всього, що становило військову могутність ще з часів СРСР, а потім знищувалось, триває не лише на підступах до кордону з Придністров’ям, а й у самому обласному центрі. Зенітно–ракетні комплекси системи ППО відновлюють у Вінниці силами військової частини, що тут дислокується. Уже підписане відповідне рішення з ДП «Укроборонсервіс». Сума контрактів на ремонт обладнання оцінюється в 25,84 мільйона гривень. А власне ремонтні роботи систем ППО, згідно з договорами, мають завершитись до 1 грудня нинішнього року.

Наприкінці лютого, перебуваючи у Вінниці, Президент Порошенко заспокоював вінничан, що загрози з боку Придністров’я їм боятися не варто. Але, як каже народна мудрість, хочеш миру — готуйся до війни. Бо вороги, котрими керують з Кремля, — це не лише ті, хто відкрито здійснює агресію. Десь принишкли (хто в Росії, хто в Криму) колишні «наші» посадовці різних рівнів. І відсутність інформації про них не означає, що вони усвідомили об’єктивну реальність і винувато замолюють гріхи. Де б вони не спали, сни одні й ті ж: повернути колишні статуси й впливи. Звісно, заради цього не погребують нічим. Навіть створенням власних військових формувань на південних кордонах Вінниччини та Одещини. Про такі можливі сценарії й відкрито, й на домашніх кухнях стривожено розмірковують подоляни...