НОВИНИ ПЛЮС

31.03.2015

Сьогодні — крайній термін у переговорах щодо ядерної програми Ірану

Міністри закордонних справ шести провідних держав світу — США, Німеччини, Франції, Великої Британії, Китаю та Росії — вчора у швейцарській Лозанні провели першу повну сесію переговорів із керівником МЗС Ірану щодо іранської ядерної програми. Наразі головна мета — щонайменше на рік утримати Іран від прогресу в напрямі вироблення ядерного палива, що дозволить сконструювати ядерну боєголовку. Сьогодні — крайній термін для досягнення угоди, повідомляє Бі-Бі-Сі. Учасники переговорів уже обговорювали можливі компроміси, що полягають у визначенні кількості центрифуг для збагачення урану, які Іран може використовувати, та визначення діяльності щодо збагачення урану для медичних досліджень. Незважаючи на певний прогрес, щодо деяких пунктів угоди досягнути згоди станом на вчора не вдавалося. Зокрема, йдеться про те того, як швидко буде скасовано санкції проти Ірану в разі його поступливості.

Нагадаємо, світові держави, відомі як «Група 5+1» — п’ять постійних представників Ради Безпеки ООН плюс Німеччина — прагнуть отримати гарантії того, що Іран не може розробляти ядерну зброю. Тегеран, у свою чергу, категорично заперечує саму наявність такого плану й запевняє, що ядерне паливо потрібне йому винятково в мирних цілях.

Екс-прем’єра Ізраїлю визнали шахраєм

Окружний суд Єрусалима визнав колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Егуда Ольмерта винним у шахрайстві й корупції. Згідно з вердиктом, він отримував десятки тисяч доларів від американського бізнесмена, однак гроші витрачав не лише на політичну діяльність, а й на особисті цілі. У 2008 р. цей скандал спричинив відставку Ольмерта з посади глави уряду, але тоді через брак доказів суд його виправдав. Підставою для повторного процесу стали свідчення керівника канцелярії Ольмерта, яка уклала угоду зі слідством.

Як зазначають ізраїльські ЗМІ, перегляд вироку загрожує збільшенням раніше призначеного терміну ув’язнення за іншою справою — про отримання хабарів в обмін на сприяння у будівництві престижного житлового комплексу в Єрусалимі. За це у травні 2014 р. Ольмерта засудили до шести років позбавлення волі, але екс-прем’єр досі на волі, оскільки оскаржує цей вирок у Верховному суді.

Уряд Іспанії заморозив рахунки сотень росіян

Влада Іспанії заморозила банківські рахунки сотень росіян, які мешкають у цій країні — за те, що вчасно не пояснили походження своїх капіталів. «Німецька хвиля» з посиланням на валенсійського адвоката Грегоріо Фуентеса повідомляє, що закон, згідно з яким іноземні громадяни мають пояснювати походження коштів, вкладених в іспанську нерухомість або фінансові активи, було ухвалено 2010 р. Але на практиці він запрацював лише торік. Під його дію потрапляють ті іноземці, які не відреагували на відповідні прохання влади впродовж двох-трьох місяців. За словами юриста, ці вимоги стосуються лише осіб, які володіють «значним майном».

Окрім того, іспанська влада тепер вимагає декларацію про наявність за межами країни власності на суму понад 50 тисяч євро, а за приховування таких даних порушникам загрожує штраф у розмірі 5-10 тисяч євро.

Землетрус у Папуа-Новій Гвінеї

Землетрус, що стався о 09:48 за місцевим часом понеділка в 45 кілометрах на північний захід від міста Тарон у Папуа-Новій Гвінеї, спричинив у відповідному районі Тихого океану цунамі заввишки півметра. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», підземні поштовхи сягали потужності 7,6 бала за шкалою Ріхтера. Руйнувань та жертв не зафіксовано.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>