«До пожежників дійдемо!»

31.03.2015
«До пожежників дійдемо!»

Сергій Бочковський подаватиме апеляцію на рішення Печерського райсуду столиці.

Колишній голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський та його екс-заступник Василь Стоєцький перебуватимуть під вартою на час слідства два місяці. Два майже однакових рішення про арешт підозрюваних у корупції чиновників ухвалив минулої суботи суддя Печерського райсуду столиці Іван Козлов. При цьому суддя призначив кожному з арештантів однакову заставу (1 млн. 182 тис. грн.), після внесення якої Бочковському і Стоєцькому може бути змінений запобіжний захід — з утримання під вартою на домашній арешт.

Якщо правдою є хоча б половина з того, що інкримінують скандально затриманим минулої середи на засіданні уряду екс-посадовцям, знайти гроші задля внесення застави їм буде не складно. Адвокати арештованих кажуть, що в родичів Бочковського і Стоєцького таких коштів немає, тому не виключають, що збиратимуть заставу ледь не як волонтери. Паралельно вони планують оскаржувати арешт своїх підзахисних в апеляційній інстанції.

«Вони заарештовані і будуть у в’язниці, — безапеляційно заявив в інтерв’ю одному з телеканалів Президент Петро Порошенко. — На жаль, діюче законодавство — в умовах вимагання хабара, корупції в особливо великих розмірах, в умовах війни, особливого періоду — ще передбачає звільнення під заставу. Ми маємо вилучити можливість звільнення під заставу корупціонерів!»

Ще за добу до судового арешту Бочковського та Стоєцького існувала вірогідність того, що їх можуть звільнити. Адже показове затримання чиновників на засіданні Кабміну передбачало не більше 72 годин (стандартні три доби). Далі слово мало бути за судом. Але минулої п’ятниці прокурор Андрій Шевченко несподівано відкликав свої клопотання перед слідчим суддею Іриною Литвиновою про утримання Бочковського та Стоєцького під вартою. Мовляв, доказів їхньої провини замало, треба ще додатково вивчати документи.

Але того ж дня Генпрокурор Віктор Шокін доручив вести ці справи іншому процесуальному керівнику, якому вже вистачило доказів провини. Як бачимо, подання щодо арешту обох екс-посадовців минулої суботи надав суду не лише новий прокурор — ці подання розглядав і новий суддя. Пізніше глава МВС Арсен Аваков пояснював, що прокуратура просто потребувала ще однієї доби, аби поповнити обвинувачення додатковими епізодами та статтями.

Зауважимо, що в п’ятницю відбулася ще одна подія, яка вплинула на перебіг цієї скандальної справи. На колегію МВС, за участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова, запросили відсторонених керівників облуправлінь ДСНС і влаштували їм ледь не «полювання на відьом». Пан Яценюк доручив МВС створити спеціальну оперативно-слідчу групу для боротьби із корупцією на місцях, таку собі «летючу бригаду», кожен слідчий якої отримуватиме «зовсім інший рівень зарплати» (близько 30 тис. грн.). А пан Турчинов спочатку порадив працівникам ДСНС не тягнути з дачею свідчень щодо корупції у відомстві — мовляв, відповідно до закону, покази щодо вимагання хабара звільняють від кримінальної відповідальності (швидше за все, на той момент доказів проти Бочковського та Стоєцького дійсно не вистачало. — Авт.). А потім секретар РНБО почав «стріляти громовицями»: «Якщо керівники не захочуть давати свідчення, значить, покази даватимуть заступники, якщо не заступники, які також «сядуть», значить, помічники. До пожежників дійдемо. Буде необхідність — проводитимемо суд на стадіоні!»

Як результат: чотири начальники облуправлінь Держслужби з надзвичайних ситуацій дали свідчення проти екс-голови ДСНС Сергія Бочковського. А вже наступного дня той разом зі Стоєцьким отримали два місяці арешту. Нагадаємо, що обидва підозрюються в організації корупційної схеми тендерної закупівлі паливно-мастильних матеріалів у компаній за завищеними цінами. Але днями проти пана Бочковського відкрили ще чотири кримінальні провадження.

ДО РЕЧІ

В.о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк, який досi був радником мiнiстра внутрiшнiх справ, підписав понад триста (!) подань щодо люстрації чиновників служби і обіцяє, що «наручників і камер вистачить на всіх жирних котів». За його словами, найближчим часом ДСНС уперше за історію служби оголосить відкритий тендер на закупівлю пожежно-рятувальної техніки, який проходитиме в онлайн-режимі. Також у відомстві вже створено електронну пошту для надання анонімної інформації про корупцію в ДСНС.