Погода грошей не коштує

25.03.2015

Греція знову опинилася на межі фінансової прірви. Нині державний борг Греції сягнув 175 відсотків ВВП і, як випливає із внутрішніх розрахунків Єврокомісії, грецький уряд може залишатися достатньо ліквідним лише до 8 квітня. Отже, у прем’єр-міністра країни Алексіса Ципраса залишається два тижні на те, щоб узгодити з кредиторами повний пакет реформ. Тоді Афіни можуть розраховувати на надходження 7,2 мільярда євро з останнього траншу.

Попри це, перший офіційний візит Ципраса до Німеччини, який відбувся позавчора, не приніс прориву в переговорах щодо вирішення боргової проблеми Греції, повідомляє «Німецька хвиля». Замість обіцяних пропозицій вирішення проблеми, глава грецького уряду під час перших рукостискань із канцлером ФРН Ангелою Меркель заявив лише, що привіз «гарну погоду» (в німецькій столиці того дня було сонячно).

Плани ультралівого прем’єра залишаються неясними. Тож Меркель, стриманість якої під час цього візиту окремо відзначила німецька преса, не поспішала розкидатися обіцянками, наголошуючи на необхідності структурних реформ у Греції. Хоча й висловила готовність до створення «банку розвитку» для підтримки Афін.

Ципрас під час переговорів примирливо заявив, що необхідно зруйнувати тереотипи «про ледачих греків та винних в усьому німців». Хоча останнє твердження саме він активно розкручував і в ході виборчої кампанії, і вже після того, як обійняв посаду прем’єра.

Але щодо виплати військових репарацій за Другу світову війну, на яких наполягали Афіни, в Берліні ще раз чітко заявили: з точки зору права це питання закрито. Тож Ципрасу теж довелося пом’якшити свою риторику: «Для Греції питання примусової військової позики та репарацій важливе не з матеріальної, а, радше, з моральної точки зору. На мою думку, обидві країни повинні працювати над його вирішенням разом, оскільки ця проблема стосується грецького і німецького народів».

Досі Німеччина була найбільшим кредитором Афін, забезпечивши 27 відсотків від загального пакета фінансового порятунку грецької економіки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>