На хвилях Дніпра — у Європу

24.03.2015
На хвилях Дніпра — у Європу

Другий гол «Динамо» у ворота ліверпульців з подачі Андрія Ярмоленка забиває поляк Лукаш Теодорчик. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Перед жеребкуванням єврокубкових чвертьфіналів лідер «Дніпра» Євген Коноплянка чи то жартома, чи з часткою серйозності казав: «Якщо чесно, всі суперники нам до снаги. Відчуваю — Ліга Європа наша. От тільки якщо на «Динамо» не потрапимо. Не хочеться з нашими грати. Не хочеться засмучувати їх».
Хоча сила української прем’єр-ліги вочевидь не та, що раніше, в топ-8 двох євротурнірів є аж два наші клуби, тоді як від пафосної англійської ПЛ — жодної.
Дві українські команди пройшли в 1/4 єврокубків уперше з 2009 року. Нагадаємо, тоді на цій стадії Кубка УЄФА виступали «Динамо» й «Шахтар», які переграли «ПСЖ» й «Марсель» відповідно, зійшлися в очному двобої у півфіналі, після чого «гірники» виграли трофей. Тепер динамівцям випало змагатися з італійською «Фіорентиною», а «Дніпру» — з бельгійським «Брюгге». Що цікаво: якщо не брати до уваги можливість «українського дербі» в ЛЄ, це — найкращий варіант жеребу, який лише міг бути. Адже саме цей квартет має найнижчі рейтингові показники у вісімці кращих команд Ліги Європи. Букмекери Вільяма Хілла виставляють такі коефіцієнти на виграш турніру: «Фіорентина» — 6:1, «Динамо» — 8:1, «Брюгге» — 10:1, «Дніпро» — 12:1. Натомість фаворитами вважають «Вольфсбург» — 3,5, «Наполі» — 4,5, чинного володаря трофею «Севілью» і «Зеніт» — по 5 до одного.

Щасливе жеребкування? Тренери не згодні

На цій стадії організатори жеребкування в Ньоні знову розвели українські й російські клуби — з політичних міркувань, так що вибір був вужчим. Дніпропетровцям, можна так сказати, пощастило двічі. Поляк Єжи Дудек, який тягнув кульки (а фінал ЛЄ, нагадаємо, відбудеться у Варшаві), спершу визначив, що і «Дніпро», і «Динамо» перші матчі мають проводити вдома. Але оскільки для «Дніпра» домашнім стадіоном у цьому сезоні єврокубків визначено столичний НСК «Олімпійський», а два матчі в один день на одній арені провести неможливо, то УЄФА вже постфактум перевела перше протистояння «дніпрян» до Брюгге — як і хотів Мирон Маркевич.

Цікаво, що, попри слабкість коефіцієнту, лідер першості Бельгії «Брюге» — єдиний клуб, який поки що жодного разу не програвав у поточному розіграші Ліги Європи. Дніпропетровці якось уже зустрічалися з «синьо-чорними» — на груповому етапі Кубка УЄФА в 2004 році — й виграли 3:2. Зараз «цварт-блаув» очолює відомий у минулому голкіпер Мішель Прюдомм.

«Тим, хто вважає «Брюгге» «зручним» жеребом, мені навіть смішно щось відповідати, — каже головний тренер «Дніпра». — Дуже класна команда, яка вміє атакувати й досить легко пройшла на попередньому етапі «Бешикташ». На стадії чвертьфіналу в єврокубках залишаються тільки найдостойніші. Ми раді, що опинилися в їх числі, але треба прагнути до більшого», — визнає водночас Маркевич.

Незважаючи на букмекерські розрахунки, важко назвати «сприятливим» і вибір «Фіорентини» для киян. Раніше в чотирьох матчах із динамівцями «фіалки» жодного разу не програли. Зокрема, флорентійці зустрічалися з «Динамо» у третьому колі Кубка УЄФА-1989/90, коли дійшли до фіналу. Тепер «Скуадру віолу» тренує Вінченцо Монтелла, а у складі — такі відомі виконавці, як італійці Джилардіно й Аквілані, німець Гомес, іспанець Хоакін, перуанець Варгас, аргентинець Родрігес, чилієць Пісарро, сенегалець Бабакар.

«Фіорентина» — серйозна команда, яка впевнено обіграла на попередньому етапі «Рому» і входить до п’ятірки найсильніших клубів чемпіонату Італії. По-моєму, це вже свідчить про її силу, — зазначає наставник «Динамо» Сергій Ребров. — Чи задоволений я жеребом? Думаю, що до початку першої гри шанси 50 на 50, як було і з «Евертоном». Якщо зможемо провести матчі проти італійців на такому ж рівні, як і проти англійців, то нічого неможливого немає. Все в наших руках».

Один — добре, п’ять — краще

Справді, і кияни, і дніпропетровці в 1/8 фіналу ЛЄ довели, що цілком спроможні тягатися з класними європейськими колективами. «Дніпряни» вибили останнього чинного чемпіона з числа учасників ЛЄ — «Аякс». На переповненій 50-тисячній «Амстердам-арені» гості вміло стримували натиск підопічних Франка де Бура, і це при тому, що в матчі не могли взяти участь дискваліфіковані Ротань, Федецький та Зозуля. Вони принаймні були на трибуні, а тренер Мирон Маркевич узагалі лишився вдома через хворобу (його заміщав Олександр Іванов). Попри майже подвійну перевагу «аяксидів» у володінні м’ячем, гості завдали більше ударів: 15:11 — узагалі, 8:6 — у площину воріт. Усе вирішила виконавська майстерність Коноплянки в додатковий час. Лівий вінгер, який того вечора отримав капітанську пов’язку, добре відпрацьовував у захисті, а у вирішальний момент узяв ініціативу на себе, змістився до кута штрафного майданчика й пробив низом точно в дальній кут воріт Сіллессена. «Сині» могли забивати ще, але гостьовий гол дозволив «Дніпру» радіти навіть за рахунку 2:1 на користь «біло-червоних».

Натомість у Києві українська команда забила аж п’ять разів. Навряд чи хтось повірив би, якби йому напередодні сказали, що «Динамо» обіграє «Евертон» 6:4 за підсумком двох матчів. Але кияни зараз, що називається, «на ходу», і в четвер увечері у ворота Тіма Ховарда залітало якщо не все, то майже все. Суперники по двічі «пробачили» один одного штангами й поперечинами, а з-поміж п’яти голів господарів один був гарнішим за інший. Влучні далекі удари вдалися Ярмоленку, Велозу й Антунешу. Саме гарматний постріл новачка-португальця — у праву «дев’ятку», метрів із 30 — вочевидь був найкрасивішим голом усього ігрового дня.

УЄФА включила до символічної збірної тижня в Лізі Європи одразу трьох гравців із наших клубів — бразильського захисника Дугласа з «Дніпра», хавбека Олега Гусєва й нападника Андрія Ярмоленка з «Динамо».

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/8 фіналу (другі матчі)

«Динамо» (Київ) — «Евертон» — 5:2 (Ярмоленко, 21; Теодорчик, 35; Велозу, 37; Гусєв, 56; Антунеш, 76 — Лукаку, 29; Ягелка, 82; перша гра — 1:2)

«Д»: Шовковський, Д. Сильва, Антунеш, Драгович, Хачеріді, Велозу, Сидорчук (Буяльський, 64), Рибалка, Гусєв (Калитвинцев, 90), Ярмоленко,Теодорчик (Кравець, 75)

«Е»: Говард, Бейнс, Ягелка, Коулмен, Алькарас, Маккарті (Бешич, 78), Баррі, Атсу (Коне, 65), Барклі, Лукаку, Нейсміт (Осман, 65)

«Аякс» — «Дніпро» — 2:1 (дод. час; Базур, 60; ван дер Хорн, 117 — Коноплянка, 97; вилучення: ван дер Хорн, 120+4 «А»; перша гра — 0:1)

«А»: Сіллессен, ван Рейн, Велтман, Віргевер, Бойлесен (ван дер Хорн, 100), Базур, Классен, Сінкгравен (Сереро, 87), Ель-Газі, Мілік, Кішна (Сігторссон, 78)

«Д»: Бойко, Матос, Дуглас, Чеберячко, Ежідіо, Канкава, Федорчук, Лучкевич (Гама, 90+1), Безус (Шахов, 86), Коноплянка (Селезньов, 108), Калінич

«Динамо» (Москва) — «Наполі» — 0:0 (1:3)

«Рома» — «Фіорентина» — 0:3
(Г. Родрігес, 9 (пен.); М. Алонсо, 18; Басанта, 22; вилучення: Ляїч, 88 «Р»; 1:1)

«Торино» — «Зеніт» — 1:0 (Глік, 90; Тимощук «З» — 90 хв., жк; 0:2)

«Інтер» — «Вольфсбург» — 1:2 (Паласіо, 71 — Каліджіурі, 24; Родріго; Бендтнер, 89; 1:3)

«Севілья» — «Вільярреал» — 2:1 (Іборра, 69; Д. Суарес, 83 — Джовані, 73; вилучення: Бертран, 77 «В»; 3:1)

«Бешикташ» — «Брюгге» — 1:3 (Рамон, 48 — де Суттер, 61; Болінголі-Мбомбо, 80, 90; вилучення: Шахан, 90+2 «Беш»; 1:2)

 

ЖЕРЕБ

Ліга чемпіонів

1/4 фіналу ( 14/15 та 21/22 квітня)

«ПСЖ» (Франція) — «Барселона» (Іспанія)

«Атлетико» (Іспанія) — «Реал» (Іспанія)

«Порту» (Португалія) — «Баварія» (Німеччина)

«Ювентус» (Італія) — «Монако»

Ліга Європи

1/4 фіналу (16 та 23 квітня)

«Севілья» (Іспанія) — «Зеніт» (Росія)

«Динамо» (К, Україна) — «Фіорентина» (Італія)

«Брюгге» (Бельгія) — «Дніпро» (Україна)

«Вольфсбург» (Німеччина) — «Наполі» (Італія)

 

ФАН-СЕКТОР

За матчем «Динамо» — «Евертон» на трибунах НСК «Олімпійський» спостерігали 67 553 глядачі, і це найвищий показник відвідуваності в історії Ліги Європи. Колишній рекорд належав матчу 1/16 фіналу розіграшу-2011/12 «МЮ» — «Аякс» — 67 328. Київ може ще раз підняти планку, адже на «Евертоні» один сектор був закритий для фанатів через санкції, «зароблені» ще на грі з «Генгамом».

Не виключено, що будуть нові санкції і штрафи, адже УЄФА почала провадження на підставі звіту FARE про черговий ексцес на трибунах «Олімпійського». «Трійка-четвірка негідників вивісила заборонений банер (із нацистською символікою). Купка покидьків може позбавити тисячі людей радості відвідування матчів», — пояснив президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Загалом київські трибуни вболівали активно, але чемно. «Фартовим» уболівальники назвали Президента України Петра Порошенка, який прийшов на футбол чи не вперше. При цьому у VIP-ложі він сидів в оточенні не чиновників: глава держави покликав із собою на стадіон поранених в АТО українських воїнів, котрі лікуються в Головному військовому клінічному госпіталі Міноборони.