Дратуєтесь? Додайте перцю!

19.03.2015

Добре відомо, що повноцінне харчування потребує якомога більше натуральних продуктів. А «штучна» їжа, яку пропонують, скажімо, заклади швидкого харчування, хоч і здається смачною, але точно не є корисною. У будь-якому разі, урівноважити раціон допоможуть прянощі — їх точно не рафінують, не «здобрюють» консервантами, тому всі мінеральні речовини й вітаміни зберігаються у них достеменно, кажуть дієтологи.

Брак магнію в організмі людина може відчути проявами внутрішнього неспокою, швидкою втомлюваністю, дратівливістю, поколюванням у пальцях рук або ніг, порушенням серцевого ритму, судомами в м’язах ніг (особливо вночі), нападами мігрені, випадінням волосся. На думку дієтологів, найбільшу кількість магнію містять коріандр, кумин і фенхель.

Коли в організмі не вистачає калію — постійно мерзнуть кінцівки, погіршується пам’ять, довго не гояться порізи, прогресує зубний карієс, з’являється відчуття невпевненості в собі. «Повернути» калій в організм допоможе перець чилі. Так, це досить «гостра» приправа, і не всім до смаку, але якщо буквально на кінчику ножа додавати його до страв — гірше не стане. Навпаки.

А ось нестача кальцію позначається не тільки на хворобі зубів і кісток, він потрібний для регулювання нервової системи і м’язів. Шукайте кальцій у кориці, коріандрі, гвоздиці, кумині.

Про дефіцит заліза «розкажуть» бліда шкіра і слабкість, прискорене серцебиття, задишка. Джерело заліза — у шафрані, кориці, куркумі. До речі, куркума є надійним профілактичним засобом профілактики захворювань щитоподібної залози.

Якщо в міжсезоння чи з інших причин ви недоотримуєте вітаміну С, то з’являються такі неприємності, як крововиливи, випадіння зубів, часті застуди. Гвоздика, імбир і чилі — щедре джерело цього вітаміну.

Дієтологи нагадують, що від вітаміну В1 залежить і правильний обмін вуглеводів в організмі, і злагоджене функціонування нервової системи. Тому якщо ви регулярно додаватимете до страв гірчичні зерна або фенхель, цій проблемі можна запобігти.

А гвоздика і кориця «приправлять» вас вітаміном А, дефіцит якого, на жаль, проявляється і зниженням зору, і сухістю шкіри та слизових оболонок. Якщо слизові оболонки й очі потерпають від запалень, порушуються процеси кровотворення — імовірно, бракує вітаміну В2. Його багато в фенхелі, шафрані, чилі.

Звісно, фахівці зі здорового харчування застерігають: прянощі можуть мати протипоказання. Як кожен продукт, вони мають і корисні, і не дуже, властивості. Однак, якщо їх правильно вживати, враховуючи індивідуальні особливості здоров’я, то можна помітно допомогти собі. Спеції, скажімо, зменшують процеси газоутворення.

До картоплі, на думку дієтологів, найкраще пасують куркума і коріандр, із бобовими ліпше вживати кумин, імбир, перець і коріандр. Капуста добре «почувається» в компанії з фенхелем і коріандром, а ось жирна їжа потребує шафрану, гірчиці або куркуми. До продуктів, які містять кофеїн, найкраще додавати кардамон. У гаряче молоко, на думку фахівців, доцільно додавати корицю і шафран (аби попередити утворення слизу). А в кисломолочні продукти органічно підійдуть імбир, кумин, кориця і фенхель. Ласунам, що полюбляють морозиво, не завадить додавати до улюбленої страви корицю, кардамон, гвоздику.

І майте на увазі: після року зберігання спеції втрачають більшість своїх лікувальних і смакових властивостей. Зберігати приправи фахівці радять у темному місці, в герметично закритому посуді.