Палестині знову не дали шансу

19.03.2015
Палестині знову не дали шансу

Ізраїльтяни знову обрали нестабільний і проблемний парламент. (з сайта guim.co.uk.)

Партія чинного прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху лідирує на позачергових парламентських виборах, що відбулися позавчора в Ізраїлі. За даними газети «Хаарец», після підрахунку 99% голосів правляча партія «Лікуд» отримує 29 зі 120 парламентських місць. Головний суперник — лівоцентристський «Сіоністський союз» — матиме 24 місця. Екзит-поли давали цим політичним силам приблизно однакову кількість голосів. Явка на виборах становила 71,8% і була найвищою з 1999 року.

«Я пишаюся ізраїльським народом, який у цей момент істини зміг відділити справжнє під поверхневого і залишився вірним тому, що справді важливо для нас усіх, — ефективна система безпеки, відповідальна економіка та соціальна захищеність», — наголосив Нетаньяху, дізнавшись про результат.

Одна з найсуттєвіших відмінностей між «Лікудом» та «Сіоністським союзом» — ставлення до палестинської проблеми, нагадує «Євроньюз». Лідери «СС», екс-президент Іцхак Герцог та екс-глава МЗС Ципі Лівні, виступають за продовження переговорів із палестинцями щодо надання їм державності, тоді як Нетаньяху відмовився від подальших перемовин із цього питання. Напередодні голосування глава уряду пообіцяв, що у випадку перемоги його партії на виборах не допустить утворення Палестинської держави.

Ключовими питаннями у передвиборчій кампанії стали також внутрішні соціально-економічні проблеми країни та майбутнє міста Єрусалим.

Тепер обидві політичні сили готуються до складних коаліційних перемовин, адже жодна не буде в змозі сформувати уряд самостійно. Герцог уже заявив, що «все можливо».

А головна несподіванка ізраїльських виборів — третє місце об’єднаного списку арабських партій. Їхній блок, за даними екзит-полів, може отримати 14 місць у Кнессеті. Це перший раз, коли арабські партії пішли на вибори єдиним блоком. У ніч після голосування перший номер списку Айман Одех подякував своїм прибічникам і пообіцяв протистояти правим силам, які виступають проти створення палестинської держави. «Наші люди ніколи не порушують своїх обіцянок. Ми отримали більше голосів, ніж будь-коли за останні 15 років. Це велике досягнення для нас. Ми стали сюрпризом цих виборів і станемо третьою силою у парламенті. Завдяки нам, правим партіям не вдасться самостійно сформувати уряд», — заявив Одех.

Із 8 мільйонів мешканців Ізраїлю близько 20% становлять араби, які мешкають переважно у Назареті та Хайфі. Арабські депутати свого часу активно підтримували прем’єра Іцхака Рабина, який у 1993 році підписав мирну угоду з палестинцями, за що отримав Нобелівську премію миру й у 1995-му був убитий єврейським екстремістом на мітингу в Тель-Авіві.

Лідери двох партій-переможців уже оголосили про початок переговорів з іншими учасниками виборчих перегонів щодо формування коаліції, для створення якої потрібен щонайменше 61 мандат. Нетаньяху висловив впевненість, що новий уряд буде сформовано впродовж двох-трьох тижнів. Натомість місцеві аналітики прогнозують, що нова коаліція буде нестійкою й уряд, який Нетаньяху очолить учетверте, довго не протримається.

Існування попереднього, третього уряду Нетаньяху було найкоротшим в історії країни: від виборів у січні 2013 року до пізньої осені 2014 року, замість передбаченої законодавством чотирирічної каденції. Коаліція в ізраїльському Кнессеті 19-го скликання була найбільш широкою за спектром партій, які в неї входили. Причиною її розпаду та дострокових виборів стала нездатність правлячих партій знайти спільну мову.

Утiм дострокові вибори в Ізраїлі є радше правилом, ніж винятком. За всю історії країни з 1948 року в ній змінилися 33 уряди і 19 парламентів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>