Єгипет захищається

19.03.2015

Починаючи з 15 травня, іноземні туристи, що в’їжджають до Єгипту самостійно, більше не зможуть отримати візу в аеропорту, як раніше. Для того, щоб отримати право на в’їзд у Країну Фараонів, їм доведеться звертатися по візу до єгипетських консульств у своїх державах, повідомило міністерство закордонних справ Арабської Республіки Єгипет. «Це акт державного суверенітету. Кожна держава має право на захист своїх кордонів», — пояснив таке рішення прес-секретар єгипетського МЗС Бадр Абдель Аті. За його словами, це дасть єгипетським органам більше часу для перевірки даних кожного громадянина, що хоче в’їхати в країну. Адже Єгипет потерпає від диверсій і заїжджих терористів. Щоправда, це стосується передусім Синайського півострова й візитерів з боку Сектору Газа, а не Європи чи Америки.

Скасування спрощеного візового режиму може завдати непоправного удару по туристичній галузі Єгипту, яка без того досі не може оговтатися від скорочення турпотоку після «Арабської весни» 2011 року. Однак, судячи з попередніх повідомлень єгипетської влади, не виключено, що нововведення стосуватиметься лише «індивідуальних» туристів. І не зачепить тих, хто приїздить до Єгипту за путівками, придбаними в авторизованих туроператорів (а саме так потрапляють туди більшість українців).

Принаймні такий висновок можна зробити зі слів медіа-радника міністра туризму АРЄ Раші Азаїзі, які наводить сайт Travelpulse: «Насправді це рішення мало вплине на туристичну індустрію, що залежить переважно від організованих груп туристів, які приїздять до Єгипту за посередництвом туроператорів».

Туризм — одне з головних джерел наповнення бюджету Єгипту. Тож Союз туристичних палат країни рішення про посилення візового режиму розкритикував. «У нас немає диппредставництв у всіх містах, щоб туристи могли звертатися туди по візи», — поскаржився голова організації Ельхам ель-Заят.

До речі, у вересні 2011 року, після повалення президента Хосні Мубарака, нова єгипетська влада вже намагалася скасувати видачу віз на в’їзді в країні. Але через протести громадськості такий режим протримався лише три доби.

У 2010 році Єгипет відвідало понад 14,7 мільйона туристів з-за кордону. У 2011-му, після революції, що завершилася відставкою Мубарака, цей показник упав до 9,8 мільйона. І хоча наступного року турпотік знову почав зростати й сягнув 11,5 мільйона, подальші заворушення та чергова зміна влади знову відлякали іноземців від курортів Червоного моря й пам’яток Стародавнього Єгипту. Як результат — у 2014-му Країну Фараонів відвідало лише 10 мільйонів туристів.

А ТИМ ЧАСОМ…

Уряд Болгарії ухвалив рішення про спрощення видачі віз деяким категоріям громадян України, які обрали цю країну для відпочинку. Як повідомляє Урядовий портал, зокрема, це стосується українців, які вже отримували й сумлінно використали болгарські візи, а також тих, хто має в Болгарії власність. Відтепер їм буде легше отримати дво- або багаторазову болгарську візу на рік і більше.

Нагадаємо, Болгарія не входить у Шенгенську зону.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>