Домашнє АТО

17.03.2015
Домашнє АТО

Борги військових перед державою? А, може, навпаки — держави перед військовими?

До крайніх заходів — перекриття однієї з пожвавлених вулиць Вінниці — довелось вдатись мешканцям гуртожитків для військовослужбовців. Таким чином вони намагаються привернути увагу влади до регулярних відключень електроенергії у помешканнях, від яких потерпають родини бійців. «У нашому будинку багато військових, які служать у зоні АТО. Зараз дехто з них повернувся додому на короткий перепочинок, але немає можливості навіть їсти зварити, бо плити електричні! Помитися нормально неможливо!» — емоційно висловлювали пікетувальники своє обурення на нещодавньому своєму мітингу.

Причиною відключень називають старі борги за спожиту електроенергію, які тягнуться ще з двотисячного року. Однак, як пояснила юрист квартирно-експлуатаційного відділу, на балансі якого перебувають ці гуртожитки, Сніжана Чубенко, винні у цьому не самі мешканці, які якраз сплачують за послуги вчасно, а будинкоуправління, яке до того ж ще й ліквідовують.

Раніше енергетики знаходили спільну мову з Міноборони, тож електроенергію відключали нечасто. Тепер без світла сім’ї військовослужбовців, де є чимало маленьких дітей, сидять досить часто. Мешканці гуртожитків припускають, що війну в тилу їм оголосив російський олігарх Костянтин Григоришин. За даними різних інформресурсів, йому належить 72,4% акцій «Вінницяобленерго». Також він володіє частками акцій у низці інших підприємств обленерго. Саме цим вінницькі військові пояснюють ситуацію, що, повертаючись із війни з сепаратистами на ротацію, вони потрапляють на нову, побутову, АТО — боротьбу за елементарні зручності у власних домівках.

У начальника міських електромереж Віталія Ковальчука свій погляд. «Не енергетиків треба звинувачувати. Військові мали б шукати, куди діваються ті гроші, які вони платять за світло. Відключаємо гуртожитки військових з однієї причини — через борги. Їх сума вже понад півмільйона гривень. Це те, що визнано судом. Так що нехай не звинувачують нас у тому, чого насправді немає. Міноборони давно мало б розібратися, звідки взялася така велика сума заборгованості», — каже він.

Вінницький міський прокурор Руслан Нікітчин прийняв колективне звернення військових і обіцяв розібратись у ситуації. Мешканці ж гуртожитків готові в разі відсутності результату перекривати вже центральну вулицю Вінниці — Соборну.