Морський форпост

17.03.2015

Із моменту анексії Криму доля Військово-Морських сил України весь час перебуває у процесі «вирішення». Варто зазначити, що тоді під українським прапором залишилися третина військовослужбовців українських ВМС, третина звільнилася, а інші перейшли на сторону окупантів. Як відомо, несподівана передислокація частин iз півострова до Одеси змусила моряків починати роботу з нуля.

Тоді флот втратив 11 бойових кораблів та катерів, 6 суден забезпечення, 3 літаки та 6 берегових протикорабельних комплексів. До того моменту, як у червні 2014 року Росія в односторонньому порядку припинила всі переговори щодо повернення озброєнь, техніки та майна ВМС України, з Криму встигли вивести 3 бойові кораблі, 32 судна забезпечення та 24 одиниці літаків та вертольотів. Більшість автомобільної, бронетанкової та спеціальної техніки залишилась окупантам — 2363 одиницi проти виведених 1438.

За найсвіжішими даними, вартість матеріальних активів ВМС України, які залишилися в Криму і Севастополі, склала 1 млрд. 495 млн. грн. Але оцінене ще не все військове майно. Інвентаризаційні списки досі складаються.

Два місяці тому з’явилася інформація, що Одеса перестане бути головною базою Військово-Морських сил України. Нібито в Командування ВМС надійшла директива про реструктуризацію та оптимізацію, підписана Президентом, міністром оборони і начальником Генштабу ЗС України. Йшлося про скорочення до мінімуму штабу ВМС України, частин і кораблів і переведення їх з Одеси до Миколаєва. З флоту хотіли зробити флотилію, підпорядковану сухопутним військам. Такі чутки, очевидно, небезпідставно озвучені волонтерами, викликали тоді гостру реакцію з боку експертів, які стверджували, що залишити Одесу без тих залишків, які в нас називають флотом, — все одно, що повністю «відкрити» Україну з боку Чорного моря.

У Міноборони нарешті прояснили ситуацію. «Згідно з розробленим у МО проектом Державної цільової оборонної програми оптимізації та реорганізації Збройних сил України на 2015—2017 рр., ВМС залишаться у складі ВСУ як повноцінний вид Збройних сил (ні про які скорочення до флотилії, якщо вірити військовому керівництву, не йдеться)», — повідомив керівник Центру воєнно-політичних досліджень Дмитро Тимчук, посилаючись на міністра оборони та керівництво Генштабу ЗСУ.

За його словами, в даний час ведуться активні роботи з доукомплектування структур ВМС особовим складом до облікової чисельності. У Міноборони стверджують, що їм вдалося вирішити першочергові потреби у розміщенні та харчуванні військовослужбовців цих військових частин та членів їхнiх сімей, а дітей забезпечити місцями у навчальних закладах. Встановленим категоріям військовослужбовців навіть виплачують компенсації для винаймання житла. Словом, створюються умови для постійного перебування у місті.

Що стосується нововведень у технічному забезпеченні, то на новинки розраховувати не доводиться. Наразі ведуться перемовини зі Сполученими Штатами про можливість безкоштовної передачі ВМС України катерів берегової охорони, корветів і тральщиків, що вже були у використанні, за мінімально можливою ціною. Також переговори йдуть з європейськими країнами про отримання ВМС України комплектуючих, запасних деталей та боєкомплектів до військово-морської техніки радянського виробництва, яка зараз є на складі ВМСУ.