Шлях у Гаагу

17.03.2015
Напередодні явління Володимира Путіна народу після «зникнення» телеканал «Россія-1» нарешті показав обіцяний документальний фільм «Крим. Шлях на батьківщину». Оцінювати художню й тим паче історичну цінність цієї пропагандистської агітки, зробленої в найкращих традиціях державного телебачення путінської Росії, немає сенсу. Мабуть, найбільша цінність цього «кіна» в тому, що воно неабияк згодиться суддям Гаазького суду під час майбутнього трибуналу над Путіним і компанією. Деякі західні лідери вже шоковано назвали заяви ВВП, який сам же спростував свою попередню брехню про нібито відсутність у Криму спеціально надісланих для операції з відторгнення півострова російських військових, добровільним зізнанням. Тож просто скорочено наведемо кілька цитат президента РФ зі стрічки, знятої до річниці анексії Росією Кримського півострова (цитовано за сайтом Lenta.ru).

Про рішення анексувати Крим

«Ми ніколи не думали про відторгнення Криму від України. Ніколи! А от коли почалися події, пов’язані з переворотом, ці люди опинилися в небезпеці. Над ними будуть знущатися націоналісти, тоді я про це відразу подумав. І перше, що я зробив, це доручив адміністрації президента провести закрите опитування громадської думки з приводу настроїв у Криму, ставлення до можливого приєднання до Росії. З’ясувалося, що бажаючих приєднатися до Росії — 75 відсотків населення.

Повторюю: кінцева мета була не в захопленні Криму і не в якійсь анексії. Кінцева мета була в тому, щоб дати можливість людям висловити свою думку з приводу того, як вони хочуть жити далі. Всі мої інструкції були якраз пов’язані з тим, щоб діяти акуратно і спираючись на тих людей, яких ми можемо вже сьогодні назвати патріотами Росії. Спираючись на них, на їх актив, допомагаючи їм, будучи у них за спиною набагато більшими силами і засобами. У Криму знаходилося більше 20 тисяч українських військовослужбовців. Добре озброєних.

Я ж не покривив душею, кажучи, що не треба було скористатися дозволом Ради Федерації про введення наших військ на Україну. Тому що, за відповідним міжнародним договором, на нашій військовій базі в Криму ми мали право мати 20 тисяч осіб. Ми не перевищили кількість особового складу нашої бази в Криму, ми навіть нічого і не порушили. І додаткових контингентів туди не вводили».

Про російську зброю і «ввічливих людей» із ГРУ

«Наша перевага, знаєте, в чому полягала? В тому, що я займався цим особисто. Коли це роблять перші особи держави, то виконавцям легше працювати. Вони це відчувають, розуміють і знають, що виконують наказ, а не займаються самоуправством.

До Криму був перевезений оборонний комплекс «Бастіон» — ефективна сучасна високоточна зброя. Поки такої зброї ні в кого немає. Ми зробили з Криму фортецю. І з моря, і з суші. Там 43 пускових установки С-300, близько двадцяти установок «Буків» та іншої важкої зброї, у тому числі бронетехніки. Такий серйозний дуже кулак.

Щоб блокувати і роззброїти 20 тисяч добре озброєних осіб, потрібен певний набір особового складу. І не просто за кількістю, а й за якістю. Потрібні були фахівці, які вміють це робити. Тому я дав доручення і вказівку міністерству оборони, що тут приховувати, під виглядом посилення охорони наших військових об’єктів у Криму перекинути спецпідрозділ Головного розвідувального управління і сили морської піхоти, десантників».

Про готовність застосувати ядерну зброю

«Ми готові були це зробити. Я ж розмовляв з колегами. І говорив їм прямо, як зараз говорю, відкрито абсолютно, що це наша історична територія, там проживають російські люди. Вони опинилися в небезпеці. І ми не можемо їх кинути. Не ми здійснили державний переворот. Це зробили націоналісти і люди з крайніми переконаннями.

Ми підтримали своїх. Це чесна і відкрита позиція. Але ми не збиралися лізти на рожен. Вони просто змусили нас на такі дії, і ми були готові до самого несприятливого розвитку подій. Але я виходив з того, що до цього не дійде. І надмірно нагнітати ситуацію було ні до чого».

Про те, як роззброювали українські частини

«Нам треба по-чесному сказати, ми робили все, щоб спеціального зв’язку там у них не було. Для цього й існує спецназ ГРУ. Він знає, що треба робити і як треба робити. Тому вони користувалися відкритими видами зв’язку, але, що гріха таїти, ми контролювали всі ці переговори і відчували внутрішній стан і військових підрозділів на місці, і їхніх батьків-командирів у столиці. Всі намагалися уникнути особистої відповідальності.

Один із командувачів навідріз відмовився переходити на бік кримських властей, умовно скажемо. Я попросив, щоб із ним попрацювали ветерани. Пропонувалося більш силовим методом діяти. Я просто напряму сказав нашим військовим: «Пошліть ветеранів!». Ось діди ці прийшли і до сьомої ранку з ним вели виховну бесіду. Принаймнi до сьомої ранку він узяв ручку і папір і написав рапорт на звільнення».

 

АНЕКДОТ У ТЕМУ

У Китаї розпочали зйомки документального фільму «Сибір. Шлях на батьківщину».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>