Живий цар-батюшка! Та чи справжній?

17.03.2015
Живий цар-батюшка! Та чи справжній?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Кажуть, адміністрація президента РФ зараз повним складом ходить по Кремлю й гукає: «Володимире Володимировичу, тукі-тукі, ми здаємося, виходьте!»

За час більш ніж 10-денної відсутності Володимира Путіна на публіці кількість жартів і домислів щодо причин його зникнення зростала в геометричній прогресії. Користувачі інтернету вже навіть стомилися й «розпереживалися»: а раптом ВВП і справді через місяць-другий віддасть Богу душу, а «всі жарти вже пережартовані»?

Навіть секретар РНБО Олександр Турчинов у відповідь на запитання, чи не знає він, куди зник президент держави-агресора, визнав (і не факт, що жартома): не знає, але «ми сподіваємося на те, що і весь цивілізований світ».

Тим часом західна преса вправлялася в обізнаності щодо реального місця перебування і стану здоров’я глави однієї з двох найбільших ядерних держав світу. До версій про смерть російського лідера, його тяжку хворобу, чергову пластичну операцію і «палацовий переворот» та відсторонення президента від влади додалася ще одна: нове батьківство. Мовляв, Путін перебував поряд із коханою, олімпійською чемпіонкою з художньої гімнастики Аліною Кабаєвою. Їй уже не один рік приписують стосунки й навіть офіційний шлюб із російським президентом, від якого екс-спортсменка нібито досі мала двох дітей (як стверджують «обізнані джерела» — шестирічного хлопчика і дворічну дівчинку).

Про чергове поповнення в сім’ї Путіних-Кабаєвих першим повідомило швейцарське видання «Блік». За його даними, чи то минулого тижня, чи трохи раніше Аліна народила ще одну дитину в популярній серед російських нуворишів клініці Святої Анни у швейцарському містечку Соренго. Звісно, жодних підтверджень, як, власне, й спростувань від керівництва лікарні отримати не вдалося — клініка Святої Анни славиться не лише своїм гінекологічним відділенням, а й бездоганною репутацією, тож жодних даних про своїх клієнтів не розголошує.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, який раніше вже спростував інформацію про хворобу шефа, запевнив, що й чутки про пологи — нісенітниця: «Планую звернутися до людей, у яких є гроші, з проханням організувати конкурс на найкращу журналістську «клюкву». Хоча той факт, що Кабаєву не бачили «на людях» уже близько року, не може не викликати запитань…

Не кажучи вже про щезнення самого ВВП. Де таке бачено — лідер 150-мільйонної держави зник невідомо куди, а народові навіть вірогідної версії не представили? Багато хто одразу пригадав популярні минулого року повідомлення від «інсайдерів», згідно з якими Путін страждає на злоякісну пухлину хребта і може не дотягти до осені 2015-го…

Спроби адміністрації Путіна продемонструвати його нібито «робочий стан» новими фотографіями із зустрічей тільки спровокували нову хвилю домислів. Пильні блогери помітили, що на фото ніби «сьогоднішньої» розмови з головою Верховного суду РФ В’ячеславом Лебедєвим від 13 березня є годинник, який незадовго до того подарували главі Чечні Рамзану Кадирову (і це вже був «передарований» презент від самого Путіна).

Але хай там що було з Володимиром Володимировичем насправді, скептики, які від початку не вірили в «непоправне», мали рацію. Учора, як і обіцяв раніше Пєсков, Путін таки об’явився на публіці — у присутності журналістів провів зустріч із президентом Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим. Рандеву відбулося в Костянтинівському палаці біля Санкт-Петербурга.

«Володимир Володимирович у відмінній формі — не тільки ходить, а й за кермом ганяє! Тільки що мене по території (палацу) катав, сам сидів за кермом. Це щоб не було чуток. Як кажуть по-російськи, не дочекаються», — наголосив Атамбаєв.

Сам ВВП у відповідь на це підхихикнув, що «було б нудно без пліток».

А куди й чому зникав їхній лідер, росіяни, мабуть, так і не дізнаються. Та й навіщо — головне, що є, живий-здоровий, не покинув їх напризволяще. Хоча невгамовні блогери вже озброїлися лупами й лінійками і вимірюють цареві вуха. Кажуть, по них найлегше визначити, «справжня» людина чи двійник.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>