Від ФРН до «ДНР»

17.03.2015

Більше сотні громадян Німеччини воюють у Східній Україні на боці проросійських сепаратистів, повідомило в неділю німецьке видання «Вельт ам зоннтаг». У більшості випадків це переселенці німецького походження, які емігрували до ФРН із колишніх республік Радянського Союзу після 1990 року. Частина з них служила у Бундесвері та має бойовий досвід, наголошує газета.

Посол України в Берліні Андрій Мельник звернувся до німецьких міністерств внутрішніх та закордонних справ із проханням вжити заходів, щоб німці «не виїжджали на схід із метою скоєння вбивств». У свою чергу, речник німецького МВС запевнив видання, що його відомство «у міру можливого» докладає зусиль, щоб відмовити від поїздки в Україну тих, хто планує взяти участь у бойових діях.

У Німеччині живе більше 2 мільйонів російськомовних переселенців з СРСР. Вони погано інтегруються у німецьке суспільство, особливо старше покоління, дивляться російськомовні телеканали (як трансльовані з Росії, так і місцеві), читають російські газети, які, навіть видані у ФРН, носять переважно путінський імперсько-шовіністичний характер. Заклики до Москви захистити їхні інтереси й надіслати на підмогу «обмежений російський військовий контингент» від німецьких росіян поки що не лунають. Але це справа часу.

За повідомленнями «Вельт ам зоннтаг», в інтернеті є безліч фотографій і дописів від молодих німців, які воюють на сході України. Щонайменше один громадянин Німеччини вже загинув на Донбасі: 33-річний виходець із Казахстану був смертельно поранений осколком снаряду 12 лютого під час боїв за Дебальцеве. 25 лютого його поховали в Москві (а не у ФРН).

Газета наголошує, що, згідно з німецьким законодавством, за участь у бойових діях в Україні громадяни Німеччини кримінальному переслідуванню не підлягають. На відміну від тих власників німецьких паспортів, які воюють на боці угруповання «Ісламська держава» в Іраку та Сирії. При цьому експерт фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Штефан Майєр вважає, що німецькі громадяни, які воюють в Україні, можуть бути притягнуті до відповідальності за «створення терористичного об’єднання». За його словами, «осіб із подвійним громадянством треба позбавляти німецьких паспортів за участь у громадянській війні». Але річ у тім, що більшість російськомовних репатріантів німецького походження мають лише громадянство ФРН.

Різні країни ЄС по різному ставляться до участі своїх громадян у боях в Україні на боці «ДНР» та «ЛНР». Іспанська поліція 27 лютого заарештувала вісьмох бойовиків, які, за даними правоохоронців, повернулися з Донбасу, де воювали за проросійських сепаратистів. Ідеться про осіб із ліворадикальними та проросійськими поглядами; троє з них — колишні військовослужбовці збройних сил Іспанії. Підозрюваних арештували в шести регіонах країни, їм висунуто звинувачення у вбивстві, нелегальному володінні зброєю та вибухівкою, а також участі в діях за кордоном, які суперечать інтересам Іспанії.

Латвійський парламент у лютому проголосував за новий закон, згідно з яким жителі Латвії, які беруть участь у бойових діях на боці незаконних збройних формувань, підлягають кримінальному переслідуванню.

Сербський уряд іще влітку минулого року підтвердив, що на стороні проросійських сепаратистів на Донбасі воюють сербські націоналісти, так звані «четники», більшість із яких також брала участь у війні на Балканах.

Чеський телеканал новин СТ24 продемонстрував тиждень тому репортаж про стрімке зростання організацій націонал-фашистів у Словаччині. Вони, не ховаючись, організовують вуличні походи, мають військові тренувальні табори і часто озброєні краще, ніж бійці словацької армії. Ці словацькі бойовики також воюють на боці сепаратистів на Донбасі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>