Його Вiдсутнiсть президент Росiї

13.03.2015
Його Вiдсутнiсть президент Росiї

Володимир Путін від нас пішов. Та чи надовго?

«Путін помер». Починаючи з вечора 11-го й до ранку 12 березня це лаконічне повідомлення стало справжнім хітом соціальних мереж — принаймні серед їх користувачів в Україні. Щоправда, жодних конкретних доказів передчасного завершення життєвого шляху кремлівського очільника станом на вчора по обіді не було. Але, вишукуючи нові й нові підтвердження на користь здійснення своїх найпотаємніших бажань, користувачі інтернету «пачє чаянія» переконувалися: з президентом країни-агресора щонайменше щось негаразд. Не виключено, звісно, що просто вкотре обколовся ботоксом і відлежується в лікарні, щоб з’явитися перед своїм обожнюючим народом іще молодшим, прекраснішим і тугіше натягнутим, ніж досі. Та чим доля не жартує...

Не хвилюйтеся — не дочекаєтесь!

Старт чуткам про проблеми зі здоров’ям президента РФ дала низка дивних і незвичних для Кремля збігів. На 12 березня в Астані була запланована зустріч глав держав Митного союзу — Володимира Путіна, Олександра Лукашенка і Нурсултана Назарбаєва, які, серед іншого, планували обговорити й ситуацію в Україні. Проте напередодні було офіційно повідомлено, що зустріч скасована. Агенція «Рейтер» повідомила, що причина — у хворобі російського президента. І досить довго цю заяву офіційно ніхто не спростовував, більше того — нібито її навіть підтвердили представники посольства Росії в Казахстані.

Котрийсь із нелінивих блогерів покопався в пам’яті й інтернеті і помітив, що хворобою лідера скасування заходів за участю першої особи РФ не пояснювали ще з початку 1990-х. Тобто за часів правління Путіна — ніколи.

Докинули хмизу в багаття й інтернет-жартівники. Саме вони, очевидно, посприяли тому, що в офіційному «Твіттері» прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва вже за якихось 20 хвилин після повідомлення про хворобу Путіна з’явився запис: «Володимир Володимирович упокоївся. Земля Йому пухом...»

Учора прес-секретар президента Дмитро Пєсков на прохання радіо «Ехо Москви» прокоментувати стан здоров’я шефа запевнив, що «хвилюватися не треба, все в порядку». Путін, за його словами, здоровий, а рукотискання в нього таке міцне, що «ламає руки». Водночас на запитання, коли шанувальники зможуть побачити свого президента, Пєсков прямої відповіді уникнув — мовляв, у Володимира Володимировича «постійно зустрічі», але не всі публічні...

Живий, але з інсультом?

Насправді востаннє живим-здоровим Путіна бачили ще 5 березня — коли він зустрічався з прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці. Після цього в нього був іще один публічний вихід — як свідчить повідомлення на сайті Кремля, датоване 8 березня, з нагоди свята ВВП особисто привітав жінок, чиї діти досягли успіхів у різних галузях науки та мистецтва. Але насправді, як повідомив журналістам один з учасників тієї зустрічі, вона також відбулася ще 5 березня й 8-го була показана в записі.

Надалі будь-яке спілкування Путіна з чиновниками, про яке звітувала його прес-служба, відбувалося в закритому форматі, без преси.

Ще один «тривожний дзвіночок» — несподіване скасування вже давно запланованого на 11 березня підписання договору про союзництво між Росією та невизнаною Південною Осетією. Осетинську делегацію, яка дізналася про зміни в планах уже після виїзду в напрямку Москви, це повідомлення неабияк збентежило.

Після появи «небезпечних» чуток адміністрація президента РФ вирішила «ненав’язливо» показати свого очільника публіці, оприлюднивши на офіційному сайті фото його зустрічі з губернатором Карелії Олександром Чудлайнем. Але спроба виявилася, м’яко кажучи, невдалою — з’ясувалося, що губернатор бачився з Путіним... ще позаминулої середи.

І губернатора Ямало-Ненецького автономного округу Дмитра Кобилкіна, з яким глава держави нібито спілкувався 10 березня, за даними опозиційних російських ЗМІ, насправді того дня в Москві не було.

Тим часом сайт «Русскій монітор» опублікував замітку під заголовком «У Путіна інсульт?». Виданню нібито прийшов на пошту лист за підписом неназваного співробітника Центральної клінічної лікарні управління справами президента РФ, який стверджує, що медики вже кілька днів пліткують про нібито діагностований кілька днів тому інсульт державного очільника.

Мрії про «Лебедине озеро»

Тут одразу пригадалася і смерть Йосипа Сталіна, тяжкий інсульт якого від народу приховували п’ять днів, поки партійна верхівка гарячково вирішувала, що робити далі і як ділити обезголовлену владу. І хворобу президента Венесуели Уго Чавеса, який, як нещодавно з’ясувалося, помер за два місяці до того, як про це оголосили офіційно...

Та хай там що насправді сталося з російським президентом (який свого часу так само «таємничо» зникав після аварії підводного човна «Курськ» і теракту під час мюзиклу «Норд-Ост» на Дубровці), а помріяти інтернет-спільноті ніхто не заборонить. Досхочу нажартувавшись про те, що «сумнозвісний єгипетський оркестр (який прославився неймовірно фальшивим, з європейської точки зору, виконанням гімну Росії під час нещодавнього візиту Путіна до Каїр. — Авт.) уже репетирує «Лебедине озеро», користувачі з подачі екс-нардепа Тараса Чорновола звернули увагу на запис у «Фейсбуці» отця Юстина Бойка. Іще 28 січня цього року панотець написав: «РЕЖИМ ПУТІНА почне валитися 12 березня. Це буде повторення історії з царем Миколаєм ІІ тільки в іншому вимірі. Сама ж Росія, на мою думку, розпадеться остаточно у 2017 році. Коментарів надавати не буду».

І всі знову подумали — ану ж і правда?

От тільки, на жаль, навіть зі смертю Путіна, який краще б живим постав перед Гаазьким трибуналом, проблеми України не закінчаться. Бо, хоч би хто прийшов після нього, більш дружньою і мирною нинішня Росія вже, схоже, не стане. Вже й анекдот сумний з’явився, з натяком на главу Чечні Рамзана Кадирова: «У Росії раз на сто років після скаженого Вови приходить кавказець, який усіх розстрілюватиме. Так у них прийнято».

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

Зустріч Путіна з Назарбаєвим і Лукашенком перенесено через його зустріч із Каддафі й Чаушеску.

* * *

Ленін у Мавзолеї стурбовано крутиться і гадає: «Посунуть, не посунуть...»

* * *

«Ну подумаєш, один помер, — сказав Пєсков. — У нас тих Путіних іще є» (натяк на нібито численних двійників ВВП).

* * *

Прес-секретар президента Росії Сергія Шойгу Дмитро Пєсков спростував факт існування будь-коли людини на ім’я Володимир Путін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>