Не все те миле, що у милі...

12.03.2015
Не все те миле, що у милі...

Вибираючи косметичні засоби, звертайте увагу на їх складники. (з сайта kizlady.ru.)

Косметичні та гігієнічні засоби стали невід’ємною частиною нашого повсякдення. Дезодоранти, шампуні, мило, лосьйони є на поличках у кожному домі. Однак ці «блага» цивілізації часом містять небезпечні речовини, які можуть спровокувати серйозні захворювання. Провівши низку досліджень, медики і науковці США дійшли висновку, що найбільш згубні для організму хімічні складники — парабени, ароматизатори і тоул. Тому важливо звертати увагу на упаковку мила, шампуню чи дезодоранту, де обов’язково мають вказувати склад гігієнічного засобу.

Як з’ясували дослідники, парабени можуть провокувати розвиток раку: саме ці речовини були виявлені в пухлинах молочної залози. Парабени мають гормональні властивості й можуть імітувати естроген в організмі людини. Ось, зокрема, чому фахівці застерігають користуватися косметикою на гормональній основі.

Серед ароматизаторів, до яких у фахівців-дослідників також багато претензій, учені виділяють як особливо шкідливі сполуки диетилфталати і фталати. Їх пов’язують з алергійними реакціями та ендокринними розладами. Фталати викликають особливе занепокоєння експертів, оскільки діють як розчинники. Їх містять чимало косметичних засобів, у тому числі дезодоранти, лаки і гелі для волосся, лаки для нігтів. Дослідження, проведене в США, підтверджує зв’язок між деякими аномаліями розвитку плоду чоловічої статі й рівнем фталатів в організмі матері.

Щодо толуолу, то цю хімічну речовину містять лаки для нігтів і фарби для волосся. Екологи вважають толуол одним із найбільш токсичних компонентів на ринку косметики і парфумерії. Дослідження показують, що вплив толуолу може призвести до аномалій розвитку плоду, а також імунних розладів у дорослих.