«...І хай ваші босі ноги доторкнуться до землі...»

12.03.2015
«...І хай ваші босі ноги доторкнуться до землі...»

Фізичні вправи — одна із запорук здоров’я у літньому віці, вважав Поль Брег. (з сайта neosports.ru.)

Методика оздоровлення Поля Брега пройшла перевірку особистим досвідом тисяч його послідовників. Сам автор методики випробував систему здорового способу життя на собі, займаючись спортом, правильно харчуючись і регулярно очищаючи організм.

Свою систему, як стверджує Брег, він розробив для того, аби відчувати себе молодим і сильним навіть у літньому віці. Він вважав голодування глибинним природним інстинктом, адже тварини, коли хворіють, відмовляються від їжі. Проблема в тому, що люди під впливом цивілізації втратили цей давній інстинкт.

Можливість духовного і фізичного омолодження за допомогою раціонального голодування, доцільного харчування і роботи над своїм тілом та духом Брег називав величезним відкриттям сучасності. Ці три компоненти і лежать в основі його оздоровчої системи, якої він сам дотримувався все життя.

Отже, перша складова — голодування. Воно комплексно діє на весь організм, відновлюючи, на думку Брега, і душу, і розум, і тіло. Сам він голодував одну добу щотижня, а також чотири рази на рік — по сім-десять днів.

Часто під час десятиденного голодування автор оздоровчої методики продовжував працювати, читав лекції, не відчуваючи при цьому голоду. «Голодування — це великий очисник, а не ліки від хвороб», — вважав Поль Брег.

До речі, раціональне голодування допомогло десяткам тисяч людей. Хворі зi складними діагнозами, які вже змирилися зі своїми недугами і неминучою смертю, знову ставали здоровими.

У віці 60—70 років, вдавшись до голодування, люди починали займатися спортом, молодшали фізично і духовно, розкривали в собі нові таланти, ставали оптимістами, сповненими сил.

Водночас Брег із великою обережністю ставився до тривалих голодувань. Починати варто з одного дня на тиждень, проведеного на дистильованій воді, наголошував він. Обов’язковою при цьому є впевненість людини, що завдяки такому розвантаженню організм позбавляється токсинів. Далі настає черга триденного голодування, і тільки потім — тижневого. Голодувати більш тривалий період Брег радив лише під контролем лікаря.

Другий підмурівок системи Брега — здорове харчування. Він вважав, що більшість хвороб стаються саме через неправильне харчування. Багато харчових продуктів піддають хімічній обробці, тому людські організми переповнені токсинами. Брег радив їсти тільки свіжу натуральну їжу, яка має природну енергію. Згідно з його теорією, ідеальна дієта на 60 відсотків складається із сирих фруктів та овочів і на 20 відсотків — із білкової їжі. Решту 20 відсотків раціону Брег ділив ще на три частини. Перша — це натуральний крохмаль, який отримуємо з хліба, рису, бобових. Друга — природний цукор, який міститься в сухофруктах, меді, соках. Третя частина складається із натуральних ненасичених жирів, таких як соняшникова, оливкова, соєва олія, та інших ненасичених олій.

Поль Брег наполягав на тому, що людина має повністю відмовитися від куріння, алкоголю, шоколаду, кави, чаю, цукру і солі, а також будь-яких продуктів, що містять консерванти. Він стверджував, що з допомогою голодування і натурального харчування можна позбутися шкідливих звичок, адже «коли тіло очищується, воно вже не приймає токсинів і отрути».

Третя не менш важлива частина системи Брега — щоденна робота над своїм організмом. У цьому людині допомагають дев’ять «великих лікарів»: сонячне світло, свіже повітря, глибоке дихання, чиста вода, натуральне харчування, фізичні вправи, відпочинок, правильна осанка і розум.

«Нехай ваші босі ноги доторкнуться до землі і відчують живе камінні і м’яку грязюку, що хлюпає під ногами. Будьте у тісному контакті з матінкою-землею, нехай її сила ввійде у ваше тіло. Цивілізація ускладнила життя людини, поставивши її в тепличні умови. Людина була значно здоровішою і щасливішою, коли жила в тісному зв’язку з природою», — казав Поль Брег.