Підмайстер короля шукає принцесу

12.03.2015
Підмайстер короля шукає принцесу

Принц (Річард Медден) і Попелюшка (Лілі Джеймс).

У кожного покоління своя історія про працьовиту падчерку, яка всупереч усьому потрапляє на королівський бал і згодом залишається зі справжнім принцем назавжди. Француз Шарль Перро опрацював народну казку ще наприкінці XVII-го століття. У 1945-му вперше зіграли однойменний балет із музикою Сергія Прокоф’єва. А через два роки з’явився радянський телефільм, за головною героїнею якого кілька десятків років глядачі повторювали: «Станьтє, дєті, станьте в круг...» і принагідно жартували словами казкового пажа: «Я нє волшебнік, я только учусь». Потім був діснеївський мультфільм. У 1973 році — варіація від кінематографістів Чехословаччини і НДР «Три горішки для Попелюшки». Минулого тижня в Україні стартував прокат ігрового кіно «Попелюшка» від студії WaltDisneyPictures.

У стрічці від режисера Кеннета Брана головна героїня Елла (Лілі Джеймс) — донька торговця, який продає різний крам по світу. На початку фільму показують щасливу родину. Але радість затьмарює смерть матері і дружини. Згодом батько погоджує з донькою приїзд у дім, де живе пам’ять про радісні дні, нової жінки з двома власними доньками. Стосунки складаються хоч якось, допоки не приходить страшна звістка про смерть батька під час чергової подорожі. Після цього мачуха зовсім не церемонилася — відправила жити доньку покійного чоловіка із затишної кімнати на горище, перетворивши її на служницю.

Збентежена несправедливим ставленням до себе, Елла сідає на коня і відправляється у ліс. А там зустрічає Його — красеня, який полює на оленя; назвався він підмайстром Крісом (Річард Медден). Дівчина вмовила його не вбивати звіра тільки заради того, що «так заведено». Молоді люди закохалися одне в одного з першого погляду. Але роз’їхалися, так і не дізнавшись насправді, хто є хто.

Щоб зустріти знову загадкову незнайомку, принц ініціює королівський бал. До того ж, у короля — серйозні проблеми зі здоров’ям, і він наполягає, щоб син швидше одружувався. Далі майже все — як у класичній історії про Попелюшку. Лише не щур перетворюється у кучера, а гусак; лакеями стають ящірки. І ще існує зговір між прислужником короля і заморською принцесою, яка дуже хоче заміж за принца Кріса. А Еллі він пояснить, що дійсно «підмайстер» — вчиться ремеслу керувати своєю маленькою державою у короля.

Одна з найколоритніших ролей — мачухи. Леді Тримейн грає 45-річна володарка двох Оскарів Кейт Бланшетт (краща жіноча роль у фільмі «Жасмін» і краща жіноча роль другого плану в «Авіаторі»). Хоча драматургія зовсім інша, ніж у персонажа, який зіграла у радянському фільмі неперевершена Фаїна Раневська. Героїня Кейт Бланшетт — ефектна сучасна стерва без зайвих сантиментів, злобна, яка нарочито розбиває кришталевий черевичок, що залишився в Елли.

Нова «Попелюшка» — красивий фільм. Очі глядачів милують інтер’єри будинку, королівський палац, карета Елли та її надзвичайна бальна сукня, сад, в якому гуляють закохані. Лише на створення сукні Феї-Хрещеної (зіграла роль Хелена Бонем Картер, відома, зокрема, за роллю чаклунки Беллатриси Лестрейндж у фільмах про Гаррі Потера) витратили 120 метрів тканини. Вбрання прикрашали сотнями світодіодів і камінців Сваровськи. Але за всім цим не відійшла на другий план головна ідея картини: доброта і відвага — понад усе.