«Донецькі» не при ділах

11.03.2015
«Донецькі» не при ділах

Новий президент ФФУ Андрій Павелко зі своїм зверхником Суркісом. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Сумні та невеселі ходили функціонери й прихильники «Шахтаря» після конгресу Федерації футболу України, що відбувся в столиці минулої п’ятниці. Неповні два з половиною роки «донецькі» верховодили у ФФУ, а тепер у Федерації знову настав «київський» період. Саме так варто розцінювати результати виборів президента ФФУ, на яких переміг 39-річний Андрій Павелко — бізнесмен із Дніпропетровська та народний депутат від Блоку Порошенка. Нагадаємо, він із січня виконував обов’язки очільника Федерації, достроково усунувши від стерна Анатолія Конькова. На конгресі Павелко отримав голоси 122 делегатів, президент «Дніпра» Ігор Коломойський — лише 8, голова львівської федерації Ярослав Грисьо — 7.

Залишилося загадкою, яку саме мету переслідував один із найвпливовіших олігархів країни, очільник Дніпропетровщини Коломойський, коли висовував свою кандидатуру на президентство у ФФУ. На конгресі він постав таким собі веселуном, який не надто переймається результатом виборів. Напередодні форуму ходили чутки, що форум може бути зірваний. Переживали за кворум і безпеку зібрання в Будинку футболу. Однак усе відбулося без ексцесів, і президент ФК «Дніпро», по суті, лише додав демократичності виборчому процесу з очікуваним кінцем.

«Моя участь у виборах — спонтанне рішення, — пояснював Коломойський із трибуни. — Я не маю команди, в нас із Павелком конфліктів немає, я повністю підтримую його програму. Однак футбол — це змагання, тому я і захотів підвищити рівень конкуренції. Що ж стосується стану нашого виду спорту, то він дійсно вимагає реформ».

Враховуючи авторитет і фінансову потугу головного «дніпрянина», варто прислухатися до його слів про те, що Прем’єр-лігу як організацію наразі варто розпустити (бо в нинішніх умовах вона не здатна бути успішним комерційним проектом), а влітку можливі нові вибори президента ФФУ. «Якщо наступний чемпіонат не почнеться — Павелку доведеться йти у відставку», — трохи настрахав Ігор Валерійович, який ще перед конгресом назвав ці вибори «проміжними».

Але хай там як, а Павелко — президент. Якщо до 6 березня футбольна громадськість вважала його «темною конячкою», за якою невідомо хто стоїть, то після роздачі портфелів у Федерації всі питання відпали. До влади повернулася «динамівська» команда Григорія Суркіса, який очолював ФФУ у 2000—2012 роках, перш ніж стати віце-президентом УЄФА. Першими віце-президентами ФФУ стали Олександр Бандурко, який обіймав цю посаду й при Суркісі, та Вадим Костюченко — колишній віце-президент «Динамо» зi зв’язкiв із громадськістю. До речі, щодо останнього, то Костюченко конфліктував із динамівськими «ультрасами» та під час Революції гідності займав активну антимайданівську позицію. За деякими, непідтвердженими, даними, Костюченко міг мати відношення до організації «тітушок», які виступали на боці Януковича та вбивали людей 18 лютого 2014 року.

«Простими» віце-президентами ФФУ стали Сергій Куніцин, Василь Орлецький, Олег Шкреба, Віктор Межейко, Михайло Ланьо, Володимир Лашкул та голова ФФ Києва Ігор Кочетов, який під час конгресу по-панібратськи називав Павелка «Андрюхою». Виконком ФФУ призначив на посаду виконавчого директора Федерації Володимира Генінсона, колишнього керівника НСК «Олімпійський».

Андрій Павелко дещо втомив конгрес відеопрезентацією своєї програми «12 цінностей футболу», пообіцявши, що сказане в ній не залишиться віртуальним. Також він заанонсував ревізію всього футбольного господарства та переатестацію кадрів, зокрема й тренерів збірних. Уже тепер очевидно, що замість П’єрлуїджі Колліни арбітрами керуватиме інша людина.

А «Шахтар», який ризикує вперше після п’яти поспіль тріумфальних сезонів залишитись без національного «золота», де-факто стає опозицією до нового керівництва футболу України. Екс-гендиректор донеччан Анатолій Попов втратив посаду першого «віце» та, по суті, сірого кардинала Федерації. Нинішній гендиректор «кротів» Сергій Палкін називає конгрес «фейковим», маючи на увазі те, що близько 50% його учасників насправді не впливають на футбольні процеси: «Якась туристична компанія має стільки ж делегатів, скільки у Прем’єр-ліги. Це смішно!» Втім, і безальтернативного Конькова з подачі «донецьких» у 2012 році обирали не кращим чином...

ЗБІРНА

На найближчий збір національної команди України (21 березня — 1 квітня) отримали виклик двоє легіонерів: Анатолій Тимощук із російського «Зеніта» та Денис Олійник із голландського «Вітесса».

Нагадаємо, 27 березня «синьо-жовті» зіграють у Севільї проти іспанців. А от наступна гра кваліфікації Євро-2016 — Україна проти Люксембургу — може відбутися 14 червня не у Львові, як наразі планується, а в Латвії. Принаймні віце-президент ФФУ Володимир Лашкул заявив, що такий варіант уже проробляється на випадок ексцесів в Україні.