Людство «постаріло»

06.03.2015
Людство «постаріло»

Та сама щелепа.

Під час розкопок в Ефіопії було виявлено щелепу, яка, на думку вчених, належала одному з найперших представників людського роду. Згідно з повідомленням Бі-Бі-Сі, вік знахідки оцінюють у 2,8 мільйона років — це на 400 тисяч років раніше, ніж, як вважалося досі, на Землі з’явилися люди.

За словами керівника дослідницької групи, професора Брайана Віллмоура з Університету Невади у Лас-Вегасі, ця знахідка проливає перше світло на «найважливіші перетворення в еволюції людини». «Ефіопське» відкриття вказує на чіткий зв’язок людини зі знаковою «Люсі» — представницею гомінінів (людиноподібних приматів) віком 3,2 мільйона років, чиї рештки знайшли в тій же місцевості 1974 року.

Чи могли родичі Люсі перетворитися на перших, найпримітивніших, людей? «Це саме те, що викликає суперечки», — каже професор Віллмоур. Однак кількість виявлених скам’янілостей за період між тим, коли Люсі та її родичі жили на землі, і тим, коли 2 мільйони тому з’явився вид homo erectus — людина прямоходяча, — мізерна.

Ліву частину нижньої щелепи із п’ятьма зубами виявив ефіопський студент Чалач’ю Сейюм у дослідницькій місцевості Леді-Герару. Зуби на щелепі нашого ймовірного пращура менші, ніж у сучасних людей. Досі найстарішою виявленою решткою роду, який можна віднести до homo, була верхня щелепа віком 2,35 мільйона років — також з Ефіопії.

Комп’ютерна реконструкція черепа, до якого належала свіжа знахідка, вказує, що він міг належати еволюційним нащадкам нинішньої людини розумної.

А період, яким датують появу щелепної кістки, може допомогти відповісти на одне з ключових питань людській еволюції: що змусило деяких мавп спуститися з дерев і звести свої оселі на землі. Відкриття, зроблене в Ефіопії, передбачає, що перехід до пересування вертикально на двох кінцівках стимулювала зміна клімату. Окремий аналіз скам’янілих рослин і тварин у районі знахідки дозволяє вченим припустити, що там, де раніше були пишні ліси, з’явився сухий трав’яний покрив.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>