Таємниці Брюховецького лісу

06.03.2015
Таємниці Брюховецького лісу

Всі докази свідчать про те, що Володимира Івасюка вбили, лише прокуратура багато років закривала на це очі.

Четвертого березня автору легендарних «Червоної рути» і «Водограй», видатному композитору, поету, творцю української естради Володимиру Івасюку виповнилося б 66 років. Його могила на Личаківському кладовищі у Львові в цей день і 22 травня (у день його поховання у 30-річному віці) встелена живими квітами. Батьки і сестри композитора все життя намагалися довести, що Володю вбили слідчі і справу сфабрикували. Довгих 36 років офіційною версією смерті вважали самогубство у Брюховецькому лісі під Львовом. Начебто зірка Радянського Союзу, з 35 тисячами рублів на ощадній книжці, закоханий у красуню-співачку Володимир Івасюк, який два роки до того лікувався у психіатричній лікарні від депресії, 24 квітня 1979 року після занять у консерваторії сам пішов до лісу і повісився на гілці бука. Його тіло знайшли майже через місяць — 18 травня. Люди не вірили слідчим і масово говорили про вбивство. Та зауваги родичів і друзів не бралися до уваги.

Лише за керівництва державою Віктора Ющенка, 26 січня 2009 року, Генпрокуратура поновила давно закриту кримінальну справу про смерть Івасюка. Та за часів Януковича в листопаді 2012-го прокуратура повторила слова своїх попередників iз 1979-го — «поширювані чутки про інші обставини смерті Івасюка В. М. є вигадкою». І справу закрили через відсутність складу злочину. Одним із позитивних наслідків Революції гідності є те, що 12 червня 2014-го Генпрокуратура знову відновила розслідування обставин смерті Івасюка. Не минуло і року, як слідчі з композитора зняли тавро самогубця.

Уже місяць, як «справою» Володі займається військова прокуратура Західного регіону. В прес-службі відомства «УМ» не розкрили карт просування розслідування. Порадили почекати кілька днів, тоді вирішать, яка інформація може бути публічною, а яка — під грифом «секретно». У лютому прокурор Львівщини Роман Федик, якого наприкінці 2014-го перевели з Дніпропетровської області, розповів, що його співробітники «зібрали безперечні докази того, що  у 1979 році співака Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ». «Сьогодні можу заявити, що нам вдалося знайти свідків вбивства Івасюка працівниками КДБ. Оскільки справа стосується працівників спецслужби колишнього СРСР, матеріали розслідування ми передали військовій прокуратурі», — розповів Федик в інтерв’ю газеті «Високий замок».

 

ДО СЛОВА

 

Із нагоди дня народження Івасюка та 45 років від дня написання «Червоної рути» у Чернівцях відкрили туристичний маршрут «Місто Червоної рути». На автобусі, в якому лунають пісні Івасюка та показують фрагменти фільму «Червона рута», екскурсовод пропонує оглянути місця, пов’язані з життям і творчістю композитора. Точкою відправлення є Театральна площа, де вперше 13 квітня 1970-му студент медінституту Івасюк разом із викладачкою музучилища Оленою Кузнєцовою виконали «Руту» та «Водограй». А далі резиденція Чернівецького університету, Чернівецька держтелерадіокомпанія, меморіальний музей Володимира Івасюка. У кожному з цих місць є люди, які знали і пам’ятають талановитого Володю, як хлопця з сонцем за плечима.