Ось така їхня честь

05.03.2015

Як анонсувала «УМ» у попередньому номері, Верховна Рада в середу розглянула питання щодо позбавлення імунітету трьох суддів Печерського суду — Віктор Кицюка, Сергія Вовка та Оксани Царевич. Усіх їх парламентарії дозволили притягнути до кримінальної відповідальності — голосування по кожному зі служителів Феміди зібрало трохи менше 300 голосів. Раніше голова Верховного Суду Ярослав Романюк дав згоду на арешт цих трьох достойників, які «відзначилися» у часи Віктора Януковича. Водночас Генпрокурор України Віктор Шокін звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії з клопотанням щодо відсторонення суддів із займаних посад та надання дозволу на їх затримання.

Але це не кінець історії. Суддів, причетних до фальсифікування замовних справ у 2013-2014 роках, Генпрокуратура також збирається притягнути до відповідальності. Про це повідомив Леонід Ємець, заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя. Загалом повістки отримають близько 200 суддів. «Я мав розмову з Генпрокурором Шокіним, і він повідомив, що наступні судді вже на підході. Поки що їхні прізвища — це таємниця слідства. Але в основному це судді столичних судів — Оболонського та Печерського. ГПУ збирається надіслати подання на арешт суддів, які були причетні до фальсифікування кримінальних та адміністративних справ стосовно учасників «Автомайдану» та Євромайдану взимку 2014 року», — сказав Ємець.

Нагадаємо, що Оксана Царевич була однією із суддів, які виносили заздалегідь неправомірні рішення щодо активістів «Автомайдану» на підставі сфальсифікованих «даішниками» протоколів. Справа стосувалася відвідин Межигір’я активістами (загалом — близько 1,5 тисячі осіб) наприкінці грудня 2013 року. Крім того, Царевич і Кицюк були слідчими суддями у справі про вбивство Євгена Щербаня, де як підозрювана фігурувала Юлія Тимошенко. Також Царевич разом із Сергієм Вовком і Ганною Медушевською входили до складу колегії суддів по першій справі Юрія Луценка. Суддя Вовк підозрюється і в ухвалення неправосудного рішення по цивільній справі, яким він позбавив законного власника його майна.

Раніше, на початку лютого, Верховна Рада дала згоду і на притягнення до відповідальності Родіона Кірєєва — ще одного судді Печерського суду та «автора» вироку, за яким Юлія Тимошенко (якби не Революція гідності) була б вимушена відсидіти 7 років у тюрмі. Однак Кірєєва заарештували заочно — де саме знаходиться цей «вундеркінд» від юриспруденції, правоохоронці не знають. Що ж стосується Сергія Вовка, то, як казав міністр юстиції Павло Петренко, «він буде першим, хто пройде люстрацію згідно із законом, який набуде чинності». Втім iз люстрацією таки не склалося. До останнього часу суддя Вовк продовжував чинити правосуддя у Печерському суді. І тільки тепер у його кар’єрі поставлено крапку.