Кисільні береги

04.03.2015
Кисільні береги

Не відмовляйте собі у задоволенні смакувати.

Пам’ятаєте казочку «Гуси-лебеді», в якій маленька дівчинка відмовила річці з молочними берегами скуштувати її простого киселику? Так от: та дівчинка, напевне, куштувала перед тим такий кисіль, як і я в садочку: блідий на колiр і невиразний на смак, не особливо смачний. Але якщо приготувати кисіль зі знанням справи, з любов’ю, припрошувати когось скуштувати його вам точно не доведеться — і без запрошення добавку проситимуть. Кисіль, до речі, дуже корисний, бо виконує в організмі очищувальну функцію — як сорбент, що виводить шкідливі речовини. Домашні киселі містять вітаміни і мінерали, що допомагають роботі усіх внутрішніх органів, підвищують імунітет, борються з вірусами, анемією і застудою. Тож нумо готувати смакоту!

Омолоджуючий ефект і боротьба із застудою

Випиваючи кисіль під час обіду чи вечері, ви уникнете переїдання і почуття тяжкості в шлунку. Його готують практично з усіх фруктів та ягід — свіжих та сушених, фруктових та ягідних соків, сиропів, варення, молока з додаванням картопляного або кукурудзяного крохмалю, зернової закваски. Багато хто захоплюється несолодкими киселями з круп та овочів. Різні киселі мають різну, але однозначно сприятливу дію на організм. Так ягідний кисіль має чудовий омолоджуючий ефект, чорничний зберігає зір і вбиває інфекції, допомагає роботі шлунку, журавлиний бореться із застудою, цитриновий збагачує вітаміном С, горобиновий допомагає печінці, яблучний бореться з анемією, вишневий — чудовий антисептик.

Смак домашнього киселику описувати зайве: ви ж додасте фруктів-ягід-соку вдосталь, прикрасите шматочками цитринів, притрусите кристаликами цукру чи сніжком цукрової пудри. Щоб кисіль був не тільки смачним, а й корисним, його треба готувати власноруч, на домашній кухні.

Слід запам’ятати, що найбільше вітамінів у киселі збережеться, якщо зі свіжих ягід (красне літечко, де ти?) спочатку віджати сік, потім відварити ягоди, додати сирий сік і більше не кип’ятити. А густота киселю залежить від кількості крохмалю: щоб мати 1 л густого киселю, потрібно приблизно 70 г крохмалю, для середньої густини досить 40 г, для рідкого — столової ложки. Крохмаль перед додаванням попередньо розводять у невеликій кількості холодної води, соку чи відвару. Готуючи фруктові киселі, розчинений крохмаль вливайте у гарячий сироп відразу, а не поступово, і якомога швидше розмішуйте. Не кип’ятіть після цього кисіль, бо він може не загуснути. Приготувавши густий кисіль, його треба відразу ж розлити у форми й остудити. А щоб він легко відділявся від посудини, форму слід попередньо зволожити холодною водою. Багатьох бентежить плівка, яка утворюється, коли кисіль охолоджується. Посипте кисіль тонким шаром цукру — і плівка не з’явиться.

Ягідно-фруктові сезонні варіації

Для приготування киселю з натурального соку треба мати власне соку 4 склянки, 3 склянки води, 3-4 ложки картопляного крохмалю, дрібку лимонної кислоти чи столову ложку лимонного соку, цукор за смаком. Розділіть сік навпіл, одну частину розведіть гарячою водою, додайте цукор, лимонну кислоту чи сік і закип’ятіть. Влийте розведений окремо з чотирма ложками води крохмаль, ще раз доведіть до кипіння, відразу з’єднайте із соком, ретельно розмішайте і дочекайтеся, щоб десерт охолонув.

Якраз на часі — і сезонно, і для поповнення вітамінів, і для уникнення застуд — журавлиний кисіль — «кисіль-переможець» у всіх рейтингах порад дієтологів в сезон застуд. Якщо не маєте таких проблем зі здоров’ям, слава Богові, але від цього киселю не відмовляйтеся: його кисло-солодкуватий ансамбль з ледь відчутними гіркуватими нотками залишає такі смачні враження, що може сміливо стати «топ-киселем» у вашому власному рейтингу смаколиків. Для приготування знадобиться по склянці журавлини, води та цукру і 3-4 ложки крохмалю. Переберіть журавлину, помийте її і дайте воді стекти. Дерев’яною ложкою розчавіть її в емальованому чи іншому, який не окислюється, посуді. Пюре, що утворилося, залийте холодною кип’яченою водою. Ретельно розмішайте і відцідіть сік, що утворився, а у віджимки налийте гарячої води в пропорції 1:5 і прокип’ятіть суміш 4-5 хвилин. Відцідіть відвар, додайте в нього цукор і закип’ятіть. Крохмаль розведіть у холодній воді та влийте, постійно помішуючи, в киплячий відвар, потім додайте сік, все розмішайте й охолодіть. За цим рецептом можна готувати будь-які ягідні киселі.

А наразі — кисіль із сушених яблук. Сушені яблука (100 г) слід залити гарячою водою (4 склянки) і 15—20 хвилин варити в закритому посуді. Коли яблука розваряться, треба протерти їх крізь сито і додати крохмаль (3-4 столові ложки попередньо розвести в холодній воді). Довести до кипіння і розкласти у вазочки. Прикрасити цукатами чи сухофруктами.

Вітамінним, барвистим і навіть настроєвим букетом стане в цей час кисіль із пареної калини. І для цього знадобиться всього лише 200 г калини, 2 склянки цукру і 2 столові ложки крохмалю. Калину слід помити, помістити в каструлю, влити 2 склянки води, щільно закрити кришкою і поставити в духовку на годину при температурі 100-120 градусів. Далі парену калину протирають крізь сито, відділивши насіння. Потім до калини влити 3 склянки гарячої води й довести до кипіння. В склянці холодної води розвести крохмаль, влити його тонкою цівкою, ретельно помішуючи, у калиновий відвар. Кисіль довести до кипіння, розлити у вазочки чи склянки й охолодити.

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Злаковий еліксир молодості

Виявляється, є й такий — кисіль із гороху. Підсушіть на пательні півсклянки промитого гороху, а затим розмеліть його в кавомолці. Горохове борошно всипте в підсолений окріп і, постійно помішуючи, варіть 15 хвилин. Поперчіть, додайте трішки свіжого чи сухого кропу і на кінчику ножа меленого лаврового листу. Кисіль розлийте у змащені олією тарілки, додайте підсмажену до золотистого кольору цибулю (на соняшниковій олії, вершковому маслі чи смальці), а коли кисіль загусне, за бажанням, поріжте його на порції.

Кулінарна історія розповідає, що наші предки полюбляли напій із пшениці, вівса і жита, а солодкі киселі з фруктами і ягодами з’явилися відносно недавно. Про користь вівсяного киселю написані цілі трактати — у ньому і безліч вітамінів та амінокислот, це й потужний імуностимулятор, а головне — його називають еліксиром молодості. Я також куштувала цей еліксир молодості — сподобалося! Трішки кислуватий, своєрідний, простенький, але оригінальний. Особливо — теплий з маленьким шматочком вершкового масла чи ложкою вершків та молочком. Холодний він також смакує — апетитне желе, легке для засвоєння.

На 3 склянки вівсяних пластівців потрібно дві з половиною склянки води, дрібка солі й шматочок подового хліба. У керамічний посуд висипати пластівці, залити теплою водою, покласти шматочок хліба, накрити посудину серветкою і залишити в теплому місці на день-два. Після цього процідити суміш, додати ще дві склянки води і трішки підсолити. А далі, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, довести суміш до кипіння і зняти з вогню. Гарячим розлити в тарілочки і охолодити. І насолоджувати стравою своїх предків, яка дійшла до нас у такому оригінальному вигляді.

 

ЕКЗОТИЧНО

Тропічні фрукти

Кажуть, банановий кисіль — смачний засіб проти кашлю для дітей та дорослих. Можна спробувати. Банан розім’яти до ніжного пюре, додати цукор, залити окропом і старанно перемішати. Пити гарячим. Важливо дотримуватися пропорцій, оскільки цей напій вважається лікувальним. Отже, на один банан потрібно столову ложку цукру і 200 мл гарячої води.

Кисіль із лимонного соку та меду також треба готувати і куштувати! Для його приготування знадобиться 800 мл води, 150 г меду, 50 г цукру, 30 мл лимонного соку, 40 г крохмалю. У гарячій воді розвести половину норми меду, додати цукор і довести суміш до кипіння (не кип’ятити). Крохмаль розвести у холодній кип’яченій воді, заварити ним, помішуючи, сироп, що кипить. Зняти суміш із вогню та влити решту меду і лимонний сік. Кисіль ретельно перемішати, розлити у вазочки чи широкі склянки й охолодити.

 

ДЕСЕРТ

Торт «Райдуга»

Схоже, кисіль — це не лише смачний напій чи желе. Викладач столичного вишу і популяризатор давньої і сучасної української кухні, автор кількох видань на дану тематику Тетяна Гусак пропонує приготувати торт із трьох видів киселю. Торт — неначе літо на столі: барвистий, запашний, немов повітряний. Знадобиться 3 пачки киселю різного кольору, 1,5 чайної ложки соди,15 столових ложок борошна, 9 яєць, 12 столових ложок цукру. Для крему — 2 яйця, склянка цукру, півлітра молока, 2 столові ложки крохмалю, 10 столових ложок молока для запарювання кокосової стружки, 100 г цукрової пудри, пачка кокосової стружки, 400 г вершкового масла.

Для кожного коржа збити 3 яйця з 3 столовими ложками цукру, додати 0,5 чайної ложки соди, кисіль, 5 столових ложок борошна і вилити на змащену форму. Пекти 15—20 хвилин при температурі 180 градусів. Коржі при вистиганні перекладати папером для випічки. Для крему збити яйця і цукор, додати розведений кромаль і молоко. Все добре збити і заварити основу, весь час помішуючи. Охолодити. Збити масло з цукровою пудрою, додати основу і запарену кокосову стружку. Перекласти коржі й прикрасити торт. Нехай смакує!

 

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>