І війни не треба

04.03.2015

Юрій Федчук, боєць 2-ї штурмової роти 5-го Окремого батальйону Добровольчого українського корпусу, воюючи на сході, неодноразово дивився смерті в обличчя. А вона, виходить, підстерегла його на вулиці рідного Луцька, коли він приїхав у відпустку. Уночі хлопець припаркував своє авто біля узбіччя, щоб поміняти колесо, але в цю мить у нього на великій швидкості влетів автомобіль, за кермом якого був член «Самооборони Волині». 21-річний водій був добряче п’яний, що згодом підтвердилося під час обстеження в наркодиспансері. За словами очевидців, молодик поводився нахабно, прикриваючись посвідченням «Самооборони», та весь час когось видзвонював.

Того ж дня на сесії Луцької міськради окремі депутати зажадали від міського голови розпустити цю громадську організацію, що фінансується з міського бюджету. Представники «Самооборони», у свою чергу, поспішили заявити, що винуватець трагедії уже виключений із їхніх лав. Вони також передбачили, що цей факт використають «усі недоброзичливці нашої організації, аби дискредитувати ім’я «Самооборони Волині».

Дивно, але серед таких недоброзичливців виявилися у першу чергу ті, хто був iз нею по один бік барикад під час Революції гідності — «Правий сектор» та «Автомайдан». Яка кішка пробігла між ними — волиняни можуть тільки здогадуватися. Принаймні публічні з’ясування стосунків та взаємні обвинувачення, в тому ж кришуванні нелегального видобутку бурштину, на Волині між ними були вже не раз. В історії цих розборок були навіть нічні погоні зі стріляниною там, де невідомі зловмисники шукають сонячний камінь.

Хто за ким стоїть і хто чиї інтереси захищає, стане зрозумілішим ближче до початку місцевих виборів. А поки що мешканці поліських районів, зустрічаючи людей у камуфляжі зі зброєю, які називаються «Самообороною», губляться у здогадках: чи це справді активісти-самооборонці, чи звичайні бандити? Ніхто, включно з міліцією, відповісти на це запитання не може. Або не хоче.

А бійця «Правого сектору» Юрія Федчука бойові побратими провели в останню путь. Друзі загиблого обіцяють тримати цю справу під контролем, щоб злочинець у жодному випадку не уникнув покарання.