Битва за чотири гривні

04.03.2015
Битва за чотири гривні

Черкаси вирішили по-своєму боротися із перевізниками. Однак ціни піднімати все одно доведеться. (з сайта provce.ck.ua.)

Черговий скандал у Черкасах розгорівся через чотири гривні. Саме до такої суми з нинішніх трьох вимагав підвищити ціни на проїзд у маршрутках обласного центру перевізник — підприємство «ЧАРЗ-авто».

Міська влада на це відреагувала заявою, що збільшення тарифу необґрунтоване і на такі ультиматуми вона не зважатиме. У відповідь перевізник не випустив на лінії автобуси №20, 31, 25 та 12, і крайнім виявився черкаський люд, який звик користуватися цими маршрутками.

Обурена міська влада попередила страйкарів, що ті за власним бажанням можуть позбутися своїх маршрутів. «Таких прецедентів у місті не повинно бути і за такі дії перевізник має відповідати. Тож вирішується питання стосовно дострокового розірвання з ним договору, для чого вже проведено консультації з керівництвом департаменту ЖКК та управлінням транспорту Черкаської міської ради», — розповів «УМ» секретар міськради Олександр Радуцький.

Паралельно розпочалися переговори з іншими перевізниками, котрі продовжують обслуговувати пасажирів у повному обсязі, щоб вони перебрали на себе маршрути, які обслуговував перевізник-страйкар. Як уточнив пан Радуцький, з ними на три місяці укладуть тимчасову угоду, а пізніше в місті буде оголошено конкурс на обслуговування згаданих маршрутів. Також із перевізниками  вже домовлено про скорочення чисельності одиниць транспорту на маршрутах у години з меншим навантаженням, але у години пік рух транспорту збережеться на нинішньому рівні. Це вплине на скорочення витрат перевізників і збереже існуючий тариф для населення.

Утім, схоже, підвищення цін таки не уникнути: на останньому засіданні виконкому міськради було вирішено розпочати регуляторну процедуру з підняття тарифу на проїзд у міських маршрутних автобусах до 4 гривень. Щоправда, не одразу. «Орієнтовно це займе місяць, а то й два. Але без проходження такої процедури ні про яке підняття ціни на проїзд не може бути й мови», — зазначає Олександр Радуцький. У Черкаській міськраді повідомили, що ціни на проїзд зростуть і у міському електротранспорті з 1,25 до 1,5 гривні. Це здорожчання станеться найближчого місяця, але тільки після проведеного громадського обговорення.

А тим часом у Черкасах не вийшли на маршрут і міські таксі. Власники цих фірм заявляють, що зазнають збитків через низькі тарифи, і запевняють, що для рентабельності посадка в авто має коштувати 20 гривень і 5 грн. за проїзд одного кілометра по місту.