Криза не для всіх

04.03.2015

Незважаючи на економічну кризу через здешевлення нафти, взаємні санкції щодо Росії та інші чинники, кількість мільярдерів у світі сягнула рекордного показника. Про це пише авторитетний американський часопис «Форбс» у свіжому номері, в якому опубліковано 29-й щорічний список найбагатших людей світу. Інформація наведена на підставі вартості акцій і курсу валют станом на 13 лютого цього року.

За даними журналу, на цей час у світі налічується 1826 мільярдерів — найбільше порівняно з усіма попередніми рейтингами. Серед них також рекордна кількість новачків, які досі у списках найбагатших не фігурували, — 290. Разом узяті, статки всіх фігурантів рейтингу перевищують 7 трильйонів доларів.

Перше місце, як і торік, посів 59-річний засновник корпорації «Майкрософт» Білл Гейтс (він лідирує у топ-найбагатших уже вшістнадцяте за останні 20 років). Фахівці нарахували в нього активів на 79,2 млрд. доларів (на 3,2 млрд. більше, ніж минулого разу). На другому місці — 75-річний мексиканський телекомунікаційний магнат Карлос Слім із 77,1 млрд. доларів. «Бронзу» після річної перерви повернув собі 84-річний американський інвестор Уоррен Баффет (72,7 млрд.), який посунув на четверту позицію 78-річного іспанця Амансіо Ортегу (65,4 млрд.), засновника торговельної мережі «Зара». Замикає п’ятірку найбагатших людей планети засновник корпорації з виробництва програмного забезпечення Oracle Ларрі Еллісон, статки якого експерти «Форбс» оцінили у 54,3 млрд. доларів.

Щоб потрапити в топ-20 рейтингу, багатіям цього року треба було похвалитися активами не менш ніж на 29 млрд. доларів — це на 2 мільярди більше, ніж у 2014-му. Більшість представників першої двадцятки — глави й засновники технологічних фірм.

Жінок загалом у рейтингу 197, а в топ-20 — троє. Найбагатшою з них є 60-річна спадкоємиця американської мережі роздрібної торгівлі «Волмарт» Крісті Волтон — 8-ме місце із 41,7 млрд. доларів. На 10-й позиції — найбагатша жінка Франції, 92-річна власниця компанії L’Oreal Ліліан Беттанкур (40,1 млрд.). Третьою за розмірами багатства серед представниць прекрасної статі є ще одна спадкоємиця імперії «Волмарт», сестра покійного чоловіка Крісті — Еліс Волтон (11-те місце з 38,7 млрд.).

Представників України в рейтингу «Форбс» порівняно з минулим роком поменшало вдвічі. Найбагатшим українцем залишається Рінат Ахметов, хоч його статки порівняно з минулим роком «схудли» аж на 5,8 млрд. доларів. Із нинішніми 6,7 млрд. мільярдер посідає 201-ше місце у світовому рейтингу і є єдиним серед наших співвітчизників, кому вдалося потрапити в першу тисячу. Віктор Пінчук, який збіднів на 1,7 млрд., все ще може похвалитися 1,5 млрд. «зелених» (1250-та позиція у списку). Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський втратив 0,8 млрд. і тепер має 1,3 млрд. та 1415-те місце. Майже стільки ж — у ще одного носія донецького капіталу, Геннадія Боголюбова, але він лише на 1500-й позиції (мінус 1 млрд. за рік). Замикає українське представництво в рейтингу найбільших світових товстосумів Юрій Косюк із 1,1 млрд. доларів (мінус 0,4 млрд.).

За рік із рейтингу мільярдерів «Форбс» вибули (а отже, їхні капітали вже не сягають мільярда) Вадим Новинський, Петро Порошенко, Костянтин Жеваго та Сергій Тігіпко.

Як зазначає в аналітичній статті з цього приводу редакція «Форбс», упродовж останнього року, з огляду на санкції Заходу, здали свої позиції і російські мільярдери — якщо торік у списку їх було 111, то тепер — 88. Зате помітно побільшало китайців, і це враховуючи той факт, що більшість багатіїв у КНР — «тіньові». Серед 290 новоспечених мільярдерів аж 71 походить iз Китаю. Показово, що серед сотні китайських мільярдерів приблизно третину становлять високі функціонери Компартії.

До еліти багатіїв активно приєднується «молодь». 46 представників списку мільярдерів ще не мають 40 років. Найбагатшим із «юні» є творець мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг, який із 33,4 млрд. доларів посідає 16-те місце списку і цього року вперше потрапив до першої двадцятки. А наймолодшим мільярдером світу на цей час є 24-річний Івен Шпігель, глава і співзасновник мультимедійної фірми Snapchat, статки якого оцінюють у 1,5 млрд. доларів. Стільки ж має другий співзасновник цієї інтернет-фірми, 25-річний Боббі Мерфі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>