Задля піару чи результату?

04.03.2015

Учора о шостій ранку слідчі столичної прокуратури спільно з працівниками міліції без попередження почали проводити обшук Головного управління ДАІ в Києві. Приводом стали кримінальні провадження за фактами безпідставного притягнення до адміністративної відповідальності активістів громадського руху «Автомайдан» та інших учасників мирних акцій протесту під час Революції гідності.

Нагадаємо, що автомайданівців, які влаштовували громадські акції під парканами у Межигір’ї, під будинками екс-прем’єра Миколи Азарова та кума президента РФ Віктора Медведчука, працівники ДАІ викликали на допити разом з автомобілями та документами. Багатьох автомайданівців суди позбавили водійських прав за сфальшованими рапортами ДАІ, проте декого садили за ґрати задля залякування.

«Я не бачу різниці між прокуратурою, слідчими органами за часів Януковича і зараз. Ніякої довіри як не було, так і немає. Такі дії прокуратури більше розцінюю як піар-хід, а не бажання щось змінити», — зазначив про учорашній обшук столичної ДАІ у коментарі «УМ» автомайданівець Сергій Коба, який через переслідування був змушений на певний час виїхати з України.

У свою чергу, начальник слідчого відділу прокуратури Києва Віталій Бровко зазначає, що наразі слідчі вилучають комп’ютери, на яких складалися рапорти щодо активістів, а також шукають «документи, які б засвідчували, що керівництво ДАІ змушувало підлеглих вчиняти незаконні дії, а саме: складати підроблені протоколи відносно активістів».

Нещодавно слідчі столичної прокуратури направили до суду 15 обвинувальних актів відносно працівників столичної ДАІ, які протиправно притягували до адміністративної відповідальності водіїв-учасників «Автомайдану». Правоохоронцям інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ст. 340 КК (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій).

Олександр Кравцов, якого також арештовували під час Євромайдану, в розмові з «УМ» зазначає, що до цього часу прокуратура фактично ігнорувала юристів Автомайдану: «Не хотілося, щоб ці події у столичному управлінні ДАІ були залякуванням його керівництва та показовими піар-процесами як, наприклад, це сталося з Єфремовим».

Олександр зазначає, що у листопаді 2014 року до суду передали справи щодо 12 працівників ДАІ, яких підозрюють у складанні 92 незаконних рапортів і переслідуванні активістів Автомайдану. Але покараних досі немає. «Умовний термін на один рік отримав начальник Святошинського ДАІ. Але він уже оскаржив вирок і готовий повернутися на службу», — зазначає активіст Кравцов.

«Вибачте, але я часто запитую, у нас Генпрокурор — держслужбовець чи шоумен, який на кожному кроці розказує, коли і кого затримає. Зрозуміло, коли він заявляє на всю країну, мовляв, «Кернес, бійся, ми тебе затримаємо», то навряд чи хтось серйозно сприйматиме дії Генпрокуратури», — вважає журналіст та блогер Сергій Іванов.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>