...І готуйте з радістю

26.02.2015
...І готуйте з радістю

Хочете бути здоровими? «Дружіть» із водою! (з сайта ternopilmarket.net.)

Якщо правильно організувати режим харчування і добирати потрібні продукти в слушний час, можна зміцнити здоров’я і налагодити ефективний обмін речовин, вважає київський лікар-дієтолог Наталія Самойленко. Для цього не обов’язково бути «мудрецем» дієтології, достатньо запам’ятати кілька секретів і ретельно їх дотримуватися.

«Секрет номер один — правильний ритм харчування. За допомогою прийому їжі ми задаємо тон своєму метаболізму, — розповідає пані Наталія. — У дієтології існує таке поняття, як «специфічна дія продуктів харчування на обмін речовин». Що це означає? Ви поїли — і у відповідь маєте прискорення метаболізму. Сніданок — найважливіший прийом їжі для обміну речовин. Важливу роль відіграють перекуси між основними прийомами їжі. Тобто разом із сніданком, обідом, вечерею має бути мінімум 5 прийомів їжі на день».

Секрет номер два — водний режим. Хочете схуднути і тримати вагу в нормі — правильно «дружіть» із водою. Яку воду найкраще вживати? Наталія Самойленко вважає: природну, мінеральну, негазовану. «Така найбільш оптимальна для обміну речовин, — вважає лікар. — Скажімо, «Моршинська» , яка чудово впливає на обмінний процес в організмі».

Яку добову норму рідини вважати прийнятною, адже доводиться стикатися з різними — часом суперечливими — порадами? За словами дієтолога, найкраще визначати цей показник у такий спосіб: помножити свою вагу на 30 мілілітрів. «Таким чином матимемо індивідуальну добову норму води. В середньому це 1,5—2 літра рідини в день, — пояснює лікар. — Вода стимулює обмінний процес, але тільки в тому випадку, якщо вживатимемо її правильно. Пити воду треба рівномірно, невеликими порціями впродовж дня. Обов’язково випивати по склянці води за півгодини до кожного прийому їжі».

Секрет номер три — правильна кулінарна обробка їжі. Як наголошує лікар-дієтолог, смажену, копчену їжу краще обминати, так само варто уникати продуктів, що містять білий цукор, борошно, трансжири, консерванти, барвники — все те, що робить продукти хоч і смачними, але шкідливими. «Така їжа не матиме позитивного впливу на обмін речовин, навіть якщо міститиме мінімум калорій», — каже лікар.

Секрет номер чотири — вибір їжі. «Всі ми знаємо, що є їжа, яка нас оздоровлює, стимулює обмін речовин, позитивно впливає на органи і системи, і є та, що не бажана в раціоні. Основа здорового харчування — цільні злаки, овочі, нежирне м’ясо, яйця, зелень — у комплексі це створює хороші умови для зниження ваги і продуктивного метаболізму. Навіть якщо ми «впишемося» в 1200 калорій, але забезпечимо їх, скажімо, плавленим сирком, крабовою паличкою, сосискою, то потрібного прискорення обмінних процесів з таким харчуванням годі сподіватися. А ось якщо, формуючи сніданки, обіди і вечері, візьмемо за основу овочі та фрукти, матимемо добрі результати з відновлення обмінних процесів».

Ще один секрет — біоритміка харчування. Що таке біоритми? Вночі ми спимо, вдень — трудимося. В харчуванні так само. Є їжа, що дуже добре стимулює обмін речовин вранці, а є та, яка «працює» переважно ввечері. І якщо ми ранкову їжу перенесемо на вечір, то суттєвого ефекту для метаболізму не матимемо. І навпаки: якщо вечірню їжу переставимо на ранок, то обмінні процеси будуть неефективними. Вранці нашому організму потрібна енергія. Її ми отримуємо із вуглеводів. Тому оптимально, якщо наші сніданки складаються з вуглеводистих продуктів: каш, сухофруктів тощо.

«Запам’ятайте правило: все, що ви з’їдаєте до 10-11 години ранку, визначає швидкість обмінних процесів упродовж дня, — наголошує Наталія Самойленко. — І тому важливо снідати, оскільки ранковий прийом їжі запускає всю метаболічну «машину». У середині дня, коли наша працездатність на піку, їжа має містити важливі ферменти. Скажімо, в меню може бути білок, зокрема м’ясо, оскільки ми маємо досить часу і ферментів, щоб ці мікроелементи якісно засвоїлися і долучилися до обмінного процесу. Тому м’ясо, птиця не підходять для сніданку і не дуже годяться для вечері, їх найкраще споживати в середині дня. Найбільш доречна «компанія» для м’яса — овочі, в будь-якому вигляді: сирі, тушковані, мариновані. У нашому організмі до вечора проходять активні процеси синтезу — вироблення гормонів, «ремонт» м’язової маси, оновлення шкіри.

На вечерю їжа теж може бути білковою, але в легкій формі — риба, кисломолочні продукти, морепродукти. Все це ефективно стимулює обмінні процеси. Вуглеводисту їжу на вечерю краще не готувати, оскільки енергію, яку вона продукує, організм не встигає використати. Тож надлишкова енергія надходить у жирову клітковину, дає матеріал для набрякового синдрому. Вуглеводиста їжа, яка допустима після 16-ї години, — це фрукти, сухофрукти, каші. Часто запитують: лікарю, у чому річ? З’їдаю ввечері яблуко вагою 200 грамів, на ранок прокидаюся і маю на власній вазі плюс 300 грамів. Як таке може статися? А це пов’язане зі здатністю вуглеводів утримувати рідину в організмі».

І найголовніший секрет. Важливою є не тільки їжа, а й те, з яким настроєм ми її споживаємо та з якими емоціями готуємо, переконана пані Наталія. Якщо ви роздратовані, посварилися з кимось, не відійшли від гніву — не йдіть на кухню. Беріться за приготування страв тоді, коли негативні думки й емоції вивітрилися без вороття.