Катастрофічний не лише для нас

26.02.2015
Катастрофічний не лише для нас

Найстрашнішою за кількістю жертв та руйнувань останніми роками є громадянська війна в Сирії. (з сайта sf.co.ua.)

2014-й був «катастрофічним» для цивільних жертв конфліктів, а реакція міжнародної спільноти на насильство — «ганебною та недієвою». Такий невтішний висновок міститься в оприлюдненому позавчора щорічному звіті правозахисної організації «Міжнародна амністія» (Amnesty International) про стан із правами людини у світі.

Аналіз охоплює 160 країн. Експерти констатують, що від насильства впродовж минулого року потерпали мільйони людей, а найбільш кривавим світовим конфліктом була війна у Сирії. Загалом за останні чотири роки там загинули 200 тисяч осіб, переважно цивільні. Ще приблизно чотири мільйони сирійців змушені були втекти зі своєї країни. За висновком «МА», з конфліктом у Сирії тісно пов’язані злочини терористичного угруповання «Ісламська держава», яка «практикує» на захоплених нею територіях Сирії та Іраку страти, етнічні чистки і викрадення.

«Міжнародна амністія» також звертає увагу на те, що під час операції ізраїльської армії в Секторі Газа влітку 2014 року загинули понад 2 тисячі палестинців, також переважно цивільних людей. Але, як наголошується у звіті, злочинів також припускався палестинський ХАМАС, здійснюючи ракетні обстріли території Ізраїлю.

Окрім того, у звіті згадується про криваві конфлікти в Нігерії, Судані та Центральноафриканській Республіці.

Різкої критики зазнали й обидві сторони конфлікту в Україні. Згідно з оцінкою «МА», як сепаратисти, так і урядові сили є відповідальними за численні жертви серед цивільного населення. Багато людей загинули внаслідок ракетних та мінометних обстрілів житлових районів. Звіт звинувачує сепаратистів та українські сили в тому, що вони розміщують свої підрозділи всередині населених пунктів, наражаючи на небезпеку їх мешканців.

Зокрема, «Міжнародна амністія» критикує за порушення прав людини українські добровольчі батальйони, які разом із регулярними військами воюють із сепаратистами на сході України. Їх звинувачують у викраденнях, ув’язненнях та катуванні осіб, підозрюваних у співпраці з сепаратистами.

При цьому в документі констатується, що в анексованому Росією Криму та на контрольованих сепаратистами територіях «звичайною практикою» впродовж 2014 року були викрадення, ув’язнення й тортури — переважно представників місцевої влади та проукраїнських активістів і журналістів, а також міжнародних спостерігачів.

Як зазначають укладачі звіту, є багато доказів того, що Росія, всупереч її запереченням, підтримує сепаратистів на сході України, а в окупованому Криму порушує засадничі громадянські права, зокрема свободу висловлювання, запроваджуючи контроль федерального уряду над головними місцевими ЗМІ.

Загалом, звіт піддає жорсткій критиці ставлення міжнародної спільноти до кривавих конфліктів у світі. «МА» наголошує, що уряди не повинні вдавати, нібито вони не спроможні захистити цивільних. Звіт також вказує на безпорадність ООН, а особливо Ради Безпеки, головним завданням якої є забезпечення миру та безпеки у світі й захист цивільного населення. П’ять постійних членів РБ ООН (Росія, Китай, США, Франція та Велика Британія), як наголошується в документі, зловживають правом вето для захисту чи просування власних політичних і геополітичних інтересів на шкоду міжнародній безпеці та захисту людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>