«Якір дружби», а не тягар

24.02.2015
«Якір дружби», а не тягар

Якщо друг змушує вас грати за його правилами і не зважає на ваші бажання — добре подумайте, чи він той, хто вам справді потрібен.

Більшість проблем, з якими доводиться стикатися нам у повсякденні, виникають не тому, що ми «такі безталанні», а через нашу непринциповість або нерозбірливість у виборі людей, з якими звикли спілкуватися. Просто замисліться над тим, як ваше найближче оточення впливає на вас, чи схвалює ваші прогресивні рішення, чи не дратується через ваші успіхи. Психологи радять час від часу робити серйозну «ревізію» стосунків. І якщо зрозумієте, що деякі люди стають серйозним баластом на шляху до радості і гармонії життя, — залиште таких «друзів» у минулому. І відчуєте, що життя набуває значно інших — веселіших — кольорів. Якщо у вашому оточенні є люди, які викликають тільки негативні емоції, можливо, час припинити ваші стосунки? У житті і так вистачає негативу і хвилювань, навіщо вам ще одне джерело негативу? Психологи виокремлюють десять типів людей, стосунки з якими можуть обернутися неприємними наслідками для вас. Проаналізуйте своє оточення — і зробіть висновок.

1. Люди, які роблять ваше життя напруженим

Хоч лікарі й кажуть, що стрес — не завжди зло, і часом він конче необхідний подразник для нормального функціонування організму, але краще, коли він стається через прикрі обставини, а не через прикрих людей, які роблять ваше життя нестерпним. Згадайте, адже поруч із вами точно є особи, які у спілкуванні тільки й говорять про власні проблеми. Ті, хто постійно псують вам настрій своїм ниттям, переконують, що вам нічого не вдасться. Це люди, які не мотивують на вчинки, а тягнуть на дно. Не можна допустити, аби джерелом стресів регулярно ставали ваші «друзі». Які насправді — просто енергетичні вампіри. Обмежте, а краще зведіть до нуля спілкування з такими людьми.

2. Люди, які вас використовують

Ясна річ, що так чи інакше ми всі використовуємо одне одного. Ми контактуємо з іншими людьми, вони стають для нас корисними, а якщо не приносять користі або не бачимо можливої вигоди від такої людини, то не поспішаємо зав’язувати стосунки. Так часом буває, і варто це визнати. Але іноді трапляються люди, які роблять нам боляче, відверто використовуючи нас. Вони відбирають наші силу й енергію, ніби паразити. З такими краще розпрощатися без жалю.

3. Люди, які вас не поважають

Кожен заслуговує на повагу — це аксіома. І якщо у вашому оточенні є такі, хто вас відверто не поважає, — припиніть спілкування з ними. Не дозволяйте нікому так ставитися до себе. Ваша самоповага — понад усе.

4. Люди, які роблять вам боляче

Багато хто здатний на таке, на жаль. Найдошкульніше, коли боляче робить людина, до якої ви прив’язані. Але вихід один — забути. І йти далі. Не дозволяйте нікому ображати вас.

5. Люди, які постійно обманюють

Брехня людини, якій ви довіряєте, може зіпсувати настрій і нерви. Краще не мати справи з тими, кому ви не довіряєте, і жити стане набагато легше.

6. Люди, які посміхаються вам в обличчя і плюють у спину.

Певне, не варто переконувати, чому людям, які вдають із себе друзів, а за спиною говорять неприємні речі, не місце у вашому житті. Такі легко зрадять у важку хвилину. Кажіть їм «прощавай» без зайвих сентиментів.

7. Люди, яким начхати на вас

Одна річ, якщо людина не приховує, що ви їй справді байдужий. Але ж є такі, хто маскується під «чуйність та уважність». Такі вдаватимуть із себе друзів до тих пір, поки їм це вигідно, але варто попросити їх про допомогу, як вони вмить зникнуть. Така «дружба» небезпечна, оскільки створює ілюзію довіри, якої насправді немає. Аби не опинитися без необхідної підтримки у критичний момент, краще заздалегідь звільнитися від таких стосунків.

8. Люди, які повертають вас у минуле

Життя має сенс і є наповненим тоді, коли існує рух уперед: ми розвиваємося, працюємо над собою, покращуємо свої знання, шукаємо нових горизонтів. Але трапляються люди, які міцно тримаються за минуле і стають на заваді нашого розвитку. І от ви докладаєте багато зусиль, аби змінити себе і своє життя, а вони повертають вас до старого, звідки ви прагнули піти. Якщо вам важливий прогрес і самореалізація — остерігайтеся таких людей.

9. Люди, які вас «гальмують»

Із часом ми всі змінюємося. Наші цілі, погляди на життя, мрії розвиваються, і з багатьма людьми, які були нам близькі, нам уже не по дорозі. Так часом буває: це життя. Багатьом давнім знайомим може не подобатися те, як ви змінилися. Егоїсти створюють ідеальний світ, у якому всі мають грати за їхніми правилами. І якщо вам не вдається досягти мети, можливо, ви живете за чужими правилами. Ваші цілі та мрії несумісні? Отже, і життєві шляхи також різні. Не шкодуйте.

10. Люди, які даремно займають місце у вашому житті

Життєві можливості не безмежні, ресурси швидко вичерпуються. Тому природно, що ми не встигаємо здійснити все заплановане. Тож необхідно ретельніше вибирати не тільки справи, але й людей, з якими ви будете ці справи втілювати в життя. Марнуючи час із «порожніми» особами, ви займаєтеся «порожніми» справами, замість робити щось важливе. Залиште таких людей у минулому, і надбайте собі справжніх друзів.