Із Путіним — спокійніше?!

24.02.2015

Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці повідомив, що на початку березня вирушить до Москви на переговори з президентом Володимиром Путіним. Ні, не про припинення війни в Україні (хоча, звісно, цю тему також порушать), а про інший конфлікт, який Риму, з огляду на територіальне сусідство, «ближчий до тіла». Йдеться про ймовірну участь Москви у розв’язанні лівійської кризи. На думку Ренці, Росія може відіграти в цій справі ключову роль.

«Це лише спроба. Важливо переказати послання, що в питанні Лівії важливу роль повинна відігравати ООН, а Росія є постійним членом Ради безпеки», — заявив італійський прем’єр в інтерв’ю громадському телебаченню RAI-3. І висловив думку, що попередня збройна інтервенція до Лівії 2011 року, після початку тяжких боїв між урядовими військами та силами противників режиму Муаммара Каддафі, була «великою імпровізацією» Заходу. «А тепер потрібно нести наслідки цього. Тоді було правильним вигнати Каддафі, але тепер триває баталія за майбутнє нашого світу», — сказав Ренці, який постійно нагадує європейським країнам, що лівійська криза є не меншою загрозою для миру, ніж війна в Україні.

У зв’язку з цим, на його думку, Володимир Путін повинен повернутися до міжнародного столу переговорів — як лідер країни, що відіграє ключову роль у світі. «Але спочатку Росія повинна піти з України», — водночас застеріг глава італійського уряду. «Путін несе відповідальність за порушення інтегральної цілісності України. Але якщо Росія повернеться, нам усім буде спокійніше. Я хочу, щоб Путін був в одній команді зі мною», — зазначив наймолодший прем’єр-міністр Євросоюзу.

Нагадаємо, з проханням про введення миротворців у зону конфлікту до ООН звернулася й Україна. І саме з огляду на те, що Росія як агресор має право вето в Раді Безпеки, дипломати шукають можливості провести відповідне рішення не через Радбез, а через Генасамблею ООН.

А ТИМ ЧАСОМ...

Щонайменше 38 людей загинули й десятки отримали поранення в результаті серії вибухів, що прогриміли минулої суботи в лівійському місті Аль-Куббе. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у різних районах міста вибухнули три заміновані автомобілі: біля АЗС, поліцейської дільниці та будинку спікера лівійського парламенту в Тобруці Акіля Саліха. На думку Саліха, серія вибухів могла бути відповіддю на авіаудари Єгипту по позиціях бойовиків «Ісламської держави» в лівійському місті Дерну.

У Лівії на даний час існує двовладдя: в Тобруці засідає парламент, обраний на загальних виборах, тоді як у столиці країни, Тріполі, працює проісламський Загальний національний конгрес.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>