Луцьк і Волноваха

18.02.2015

Міські голови Луцька та Волновахи планують у лютому підписати угоду про співпрацю міст. «Цим кроком ми покажемо приклад усім, що в теперішній ситуації держава повинна бути єдина», — пояснив цей крок мер Луцька Микола Романюк.

Перш ніж оголосити наміри щодо такої співпраці, міська влада поспілкувалася з родичами загиблих у зоні проведення АТО волинян. Бо Волноваха для них — місце надто знакове. Саме під цим донецьким містом 22 травня 2014 року волинські бійці з уже розформованої 51-ї бригади зазнали перших великих втрат: унаслідок підступного розстрілу бойовиками українських військових 18 бійців загинуло на місці, багато отримали поранення. Сталося це не без участі місцевих мешканців.

Проте ніхто з рідних загиблих не висловився проти співпраці обох міст, підтвердивши на практиці тезу, що Схід і Захід разом. Першим практичним кроком у рамках дії угоди про співпрацю з Волновахою стане оздоровлення тамтешніх дітей на Волині. Долучитися до ініціативи Луцька готове також місто рівненських атомників — Кузнецовськ, з яким обласний центр Волині теж підписав подібну угоду.

До речі, серед міст-побратимів Луцька — 15 міст з усього світу, серед них — сім польських міст, білоруський Брест, литовські Тракай і Каунас, німецький Край Ліппе, чеський Кійов, грецька Патра і навіть Цянгтан — рідне місто лідера КНДР Мао Цзедуна. То чому українське місто Донбасу не може стати побратимом? Як показали гіркі події останнього часу, нам таке братання вкрай необхідне. Хоч прожили ми 23 роки ніби в єдиній Україні, а, виявляється, одне одного знали й розуміли мало.

А ТИМ ЧАСОМ

Підтримують волиняни й жителів інших міст, які опинилися у зоні бойових дій. Днями на схід вирушила чергова партія продуктів харчування від волинських виробників. Горохівські, ковельські, ратнівські, рожищенські, турійські сільгоспвиробники і переробники зібрали понад 20 тонн найнеобхідніших продуктів харчування – цукор, крупи, овочі… До збору продовольства мешканцям Донбасу активно долучилися не лише представники влади, керівники відомих в області аграрних переробних підприємств, а й релігійні громади.

Фури відправляються з Волині на схід практично щотижня. Тільки з початку 2015 року доправлено 400 тонн гуманітарних вантажів. Волиняни допомагають не лише харчами – після обстрілу бойовиками житлового масиву Маріуполя міська влада Луцька оперативно організувала й відправила постраждалим будівельні матеріали першої необхідності. А волинські лісівники передали 40 тонн будматеріалів на відновлення зруйнованої інфраструктури міст і селищ Донеччини та Луганщини.