Незваний гість

18.02.2015
Незваний гість

Щоб Путіну було зрозуміліше, як до нього ставиться угорський народ, учасники протестів у Будапешті написали слово «ні» у російській транскрипції. (з сайта hnonline.sk.)

Тисячі угорців позавчора увечері вийшли на вулиці столиці, протестуючи проти візиту Володимира Путіна до Будапешта. Під гаслом «Путін — нєт! Європа — так!», тримаючи в руках прапори Угорщини, України та ЄС, учасники демонстрації пройшли від Східного до Західного вокзалу Будапешта. Акцію ініціював рух Human-Plattform, передає інформагенція dpa.

У зв’язку з візитом російського лідера, вчора в Будапешті було вжито найвищих заходів безпеки, багато центральних вулиць столиці повністю перекрили для руху приватного та громадського транспорту. Адже під час візиту Путін мав покласти квіти до радянського меморіалу солдатам, що загинули під час жорстокого придушення повстання в Угорщині 1956 року. Бо офіційною причиною візиту названо 70-ту річницю визволення Будапешта Червоною армією.

Приїзд президента Росії, графіком якого заплановано зустріч із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, став першим його візитом до когось з європейських лідерів більш ніж за півроку. За словами оглядачів, Путін прагне продемонструвати, що має союзників серед країн Євросоюзу та НАТО. Угорщина підтримала санкції ЄС проти Росії, проте влада країни неодноразово висловлювалася щодо їх негативного впливу. А неприховані симпатії Орбана до Кремля восени минулого року спричинили низку масових протестів у країні.

Утім, нагадаємо, напередодні візиту Путіна Орбан злітав до Києва й запевнив українську владу в підтримці Будапешта.

Серед головних тем, які порушили під час спілкування лідери Угорщини та Росії, — передусім енергетичні питання, зокрема нова угода щодо постачання російського газу, адже термін старої вичерпується в грудні цього року. Нині Угорщина 80% газу отримує з Росії.

Торік Будапешт також підписав із Москвою договір про будівництво двох нових реакторів на АЕС у місцевості Пакш. Росія не лише забезпечить будівництво, а й надасть для його реалізації кредит на 10 мільярдів євро та постачатиме ядерне паливо.

Під час його короткого візиту Путіна також із почестями привітали у приміщенні угорського парламенту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>